Published On: Sri, srp 21st, 2021

Oružane snage Hrvatske i Izraela: Memorijalna šetnja za izraelsku junakinju Hannah Szenes

Pripadnici izraelskih obrambenih snaga zajedno s oružanim snagama RH u srijedu su sudjelovali u memorijalnoj hodnji Čakovcem u spomen na izraelsku heroinu i pjesnikinju Hannah Szenes u čiju je čast u čakovečkom Perivoju Zrinkskih otkriveno spomen obilježje.

Memorijalna hodnja provodi se od 19. do 22. srpnja na području Slovenije, Hrvatske i Mađarske.

U memorijalnoj hodnji “Operation Lightening of the Heavens” sudjelovalo je 150 pripadnika Izraelskih obrambenih snaga, oružanih snaga Slovenije i pripadnika Vojne policije i Ministarstva obrane RH te članovi Počasnog zdruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Hodnju su predvodili veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop te zapovjednik specijalnih snaga i vojnih učilišta general-bojnik Itai Veruv.

U spomen na  izraelsku pjesnikinju i nacionalnu junakinju Hannah Szenes, a u Perivoju Zrinskih u Čakovcu otkriveno je spomen obilježje povodom 100 godina njezina rođenja.

Hannah Szenes bila je mlada žena koja je u jeku Drugog svjetskog rata pružila otpor nacističkom planu o uništenju njenog naroda te spašavala svoje sunarodnjake. U jednoj takvoj akciji uhvaćena je kod Podbresta te potom ubijena u Budimpešti u svojoj 23. godini, rečeno je.

Otpor Hannah Szenes i ustrajnost u borbi protiv nacističkog režima istinski su primjer ljubavi i odanosti prema svojem narodu, iz kojeg svi možemo puno naučiti, kazao je državni tajnik Jakop.

„Ova je aktivnost zbližila naše vojske i produbila prijateljske odnose naših dviju država, stvarajući plodno tlo za razvoj buduće suradnje”, naglasio je Jakop.

Međimurski župan Matija Posavec kazao je kako se otkriva spomenik hrabroj i požrtvovnoj ženi čiji su težak život i mukotrpan put imali obilježja i u ovim krajevima.

„Spomenik ženi koja je bila, koja još uvijek jest i koja će biti uzor mnogim židovskim obiteljima”, rekao je Posavec dodavši da se tim činom želi odati duboko poštovanje svakoj pojedinačnoj nevinoj žrtvi.

Gradonačelnica Ljerka Cividini kazala je da kotač povijesti ne možemo vratiti, ali da podizanjem ovakvih spomenika čuvamo sjećanje na one kojih više nema.

 

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x