Published On: Fri, Jun 30th, 2017

ORUČEVIĆ O BOJAMA ZRINJSKOG NA STAROM MOSTU: Most nije onih koji pjevaju “Nema više, dušo, mostova”

Prije par dana smo postavili pitanje Centru za mir g.Safeta Oručevića zašto se nije uzdigao iznad mostarske podijeljenosti te  na Starom Mostu nije obilježio još jednu velebnu pobjedu  Zrinjskog odnosno činjenicu da grad Mostar ponovno ima državnog prvaka, te  otkud mu pravo da privatizira Stari Most budući da on pripada svim Mostarcima.

Naime ideja za taj tekst došla nam je na pamet kad smo vidjeli da se na Starom Mostu vijore boje Veleža. Što nam je bilo ok, no se pitanje samo po sebi postavilo – Kad će Zrinjski na Stari?

 Evo i njegovog odgovora: 

Kao gradonačelnik napravio sam veliki broj pomirljivih poteza, između ostalih i prvu utakmicu Veleža i Zrinjskog u Sarajevu još prije 17 godina. Na Ilidži su noć uoči utakmice klupske uprave, igrači i treneri zajedno večerali, pjevali i družili se. Dovodio sam na Stari most i Franju Tuđmana, spajao sam komandante HVIDRA i JOB-a, i još mnogo toga. Ovog puta na redu su predlagači koji trebaju pokrenuti hrvatsku javnost u BiH, kako bi se Velež pozvao da igra na stadionu Pod Bijelim brijegom s kojeg je protjeran, odnosno kako bismo zajedno položili cvijeće na Partizansko groblje i spomenike poginulih u gradu i eto nam zauvijek mirnog Mostara. Dugo već čekamo na jednu takvu mirovnu inicijativu i govor razuma na političkoj i sportskoj sceni kod Hrvata. A što se tiče toga čiji je Stari most, reći ću da je on most svih Mostaraca bez obzira na nacionalnost, onih koji su plakali kad su ga rušili i onih koji su kasnije pjevali da će “Stari izroniti za one što ga vole”. Stari most nije onih koji su pjevali i pjevaju “Tiho, tiho teče Neretva, nema više, dušo, mostova”, hvaleći se tako njegovim rušenjem.

Ovo je dakle odgovor g.Oručevića. Nas žalosti što on nove generacije Ultrasa proziva da se vesele rušenju mostova. I što uspoređuje navijačke pjesme s pobjedom kluba. Pobjeda kluba je pobjeda. Zrinjski je mostarski klub.

Osim toga pjesma o kojoj govori nije pjesma koja se može svatiti kao pjesma u kojoj se veliča rušenje mosta. Radi se o ljubavnoj pjesmi. Iako su je možda neki pojedinci tako pjevali kako g.Oručević tvrdi.

Što se tiče poziva Veležu da igra na Bijelom Brijegu, ako nismo krivo informirani, takav poziv Veležu davno je upućen no prema našim informacija Velež je to odbio i zatražili su da im se izgradi novi stadion u Vrapčićima.

Ukoliko griješimo nek nas se ispravi.

No ono što nas žalosti je nespremnost Centra za mir i g. Oručevića da se izdigne iz dnevnopolitčke podijeljenosti Mostara, i navijačke kulture masovne histerije, upravo potezom koji smo predložili. Mislimo da bi takav potez daleko više ujedinio Mostar nego svi potezi ovog Centra do sada.