Published On: Wed, Aug 19th, 2015

ORIANA FALLACI: Pismo nerođenom djetetu

Ali, ako se rodiš kao muško, isto ću tako biti sretna. A možda i sretnija, jer ćeš biti pošteđen tolikih poniženja, toliko robovanja, tolikih zlouporaba. Ako se rodiš kao muško, nećes se npr. morati bojati da će te netko silovati u mraku neke ulice. Nećeš se morati služiti lijepim licem kako bi bio prihvaćen na prvi pogled, niti lijepim tijelom kako bi sakrio svoju pronicljivost. Nećeš doživljavati odvratne osude kad budeš spavao s onim tko ti se sviđa, nećeš slušati da se grijeh rodio onog dana kada si ubrao jabuku.
Mnogo ćeš se manje mučiti. Moći ćes se mnogo lakse boriti i tvrditi kako bi Bog, kad bi postojao, mogao biti i neka stara sjedokosa starica ili lijepa djevojka. Moći ćes otkazati poslušnost a da te ne ismiju, voljeti a da se jedne noći ne probudiš s osjećajem da se rušiš u neki ponor, braniti se a da te na kraju ne uvrede.
Dakako, očekuju te druge vrste ropstva, druge nepravde: ni za muškarca život nije lak, znaš. Pošto ćeš imati jake mišice, zahtijevat od tebe da nosiš teže terete, nametnut će ti samovoljne odgovornosti. Pošto ćeš imati bradu, smijat će se budeš li plakao, pa čak bude li ti potrebna nježnost. Pošto ćeš imati rep sprijeda, zapovediće ti ubiti ili budeš ubijen u ratu i zahtijevati tvoju sukrivnju u nastavljanju tiranije koju su uspostavili u pećinama.
Ipak, a možda upravo zbog toga, biti muškarcem biće divna pustolovina: pothvat koji te nikada neće razočarati. Bar tako se nadam, jer, ako se rodiš kao muško, nadam se da ćeš biti čovjek kakvog sam uvijek sanjala: dobar prema slabima, surov prema nasilnicima, plemenit prema onima koji te vole, nemilosrdan prema onome tko ti zapovijeda. I napokon, neprijatelj svakog onog koji priča da su Isusi djeca Oca i Duha svetoga, a ne žene koja ih je rodila.
Dijete moje, nastojim ti objasniti da biti muškarcem ne znači imati rep sprijeda: znači biti ličnost.
Odlomak iz romana “Pismo nerođenom djetetu”
Oriana Fallaci (1929-2006)
politička novinarka i spisateljica, članica talijanskog pokreta otpora