Published On: Čet, svi 10th, 2018

Organizatora otpora u HVO-u bilo je 186, a u Armiji BiH?

Dovršeni su popisi organizatora otpora s početka rata, nove braniteljske kategorije koja će imati posebna priznanja, ali i privilegije iz toga prava, piše Večernji list BiH.

Problem je, međutim, hoće li se ta odluka moći donijeti i realizirati zbog lošeg odnosa “partnera” u vlasti, ali i potrebe da se u proračunu izdvoji novac za ove obveze. Kako se doznaje, tako će biti ukupno 614 nositelja Zlatne značke, odnosno medalje organizatora otpora u Federaciji BiH, od čega će biti takvih 186 prvih zapovjednika u Hrvatskom vijeću obrane, civilnim i vojnim vlastima Herceg Bosne još iz 1991. godine.

Odnos 1:2,3

Kako se doznaje, taj je popis dogotovljen i verificiran. Sukladno ranijim vojnim sporazumima, broj pripadnika Teritorijalne obrane, Zelenih beretki, MUP-a i konačno Armije BiH je 2,3 puta viši. Taj odnos još od vremena Daytona, 1:2,3, predvidio je da će unutar bošnjačkih redova biti 428 takvih organizatora otpora. Prema dostupnim informacijama, predviđeno je da organizatori otpora na temelju Zlatne značke imaju i financijski dodatak od 380 maraka. Na godišnjoj razini samo za ovu naknadu potrebno je osigurati 2,8 milijuna maraka.

Prema odluci Vlade FBiH, “organizatorom otpora smatra se osoba koja je organizirala i rukovodila u pripremi za obranu i u obrani BiH najmanje 100 dana od 18. rujna 1991., kada su se organizirale prve postrojbe kao otpor prema dolasku rezervista JNA na područje Mostara i Hercegovine, pa sve do 9. travnja 1992. godine, kada su započeli prvi incidenti ili je u tom razdoblju bila angažirana na poslovima u institucijama ili tijelima vezanim uz obranu, a čiji je status potvrdilo Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida proteklog rata”.

Inače, Vlada Federacije BiH je još 2015. godine započela s pripremom uredbe prema kojoj bi pokretači otpora agresiji na BiH od 1992. do 1995. godine stekli pravo na naknadu i odlazak u prijevremenu povoljnu mirovinu.

Zakon ili uredba

Takvo što je nagoviješteno zajedno s prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji koji su tada poslan u parlamentarnu proceduru. Umjesto uredbe, a što je zahtjev i stranih financijskih institucija koje prate stanje s javnom potrošnjom, Vlada bi trebala napraviti izmjene Zakona o pravima branitelja kako bi se ovo pitanje zakonski uredilo. No, s obzirom na stanje u Vladi i Parlamentu, takvo što će teško proći u aktualnom sazivu.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare