Published On: Ned, kol 7th, 2016

Orepić: OREPIĆ: Povjesničari i pravosuđe trebaju jasno odrediti karakter uzvika “Za dom spremni”

MINISTAR unutarnjih poslova Vlaho Orepić izjavio je da se povjesničari i pravosuđe trebaju jasno odrediti prema prema ustaškom pozdravu i da to treba “pozicionirati” u zakonu.

“Djelovanje policije tijekom obilježavanja obljetnice akcije Oluja bilo je s dva cilja – zaštita dostojanstva operacije Oluja, a drugi je zaštita javnog interesa i javnog reda i mira. Oba cilja su ostvarena. Pokušaje političkog prisvajanja i zamijećene egzibicionizme s gnušanjem odbacujem. Nekulturni su, primitivni i štete Hrvatskoj,” rekao je Orepić u subotu za N1 televiziju u povodu slučajeva uzvikivanja ustaškog pozdrava u petak u Kninu nakon završetka službene proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i navečer na koncertu.

U povodu dvojbi izraženih u medijima nakon jučerašnjih incidenata je li uzvik “Za dom spremni” kazneno djelo ili je prekršaj, Orepić je rekao kako odgovore na to trebaju dati povjesničari i pravosuđe. “Odgovor trebaju dati povjesničari koji se jasno trebaju odrediti prema pozdravu, kao i pravosuđe. Hrvatska policija će, kao i do sada, postupati u skladu sa zakonom. Upravo zbog kontroverznih tumačenja, držim bitnim da se to jasno u zakonu pozicionira”, kazao je.

“Ništa ne može baciti sjenu na veličanstvenu atmosferu i pobjedu. Na marginama tog događanja uvijek ćemo imati egzibicioniste, ali to ne može ukaljati ugled operaciji Oluji i narodu”, istaknuo je Orepić.

U vezi sa zabranom prosvjeda protiv slavljenja Oluje u četvrtak u Zagrebu, rekao je da ga je osobno zabranio. “Taj prosvjed je policija zabranila, tj. osobno sam ga zabranio jer je imao za cilj omalovažavanje Oluje, a prikrivati se pod bilo kakvim udrugama ili uskraćivati drugima prava zbog onog što se želi sebi, nije primjereno”, smatra Orepić. Rekao je da su organizatore zamolili da razumiju okolnosti i objasnili da se isti prosvjed može održati dva dana prije ili poslije. “Ali provokacije su nedopustive”, kazao je Orepić.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>