ORBANOV EFEKT: Otkriva se tko su financijeri NVO sektora u regiji

Orban je možda jedini lider regije koji će preživjeti obojenu revoluciju ako do nje dođe, kažu analitičari. Za početak je udario tamo gdje najviše boli – po financijama.

Financiranje je glavno pitanje nevladinog sektora u regiji.

Zakonu Viktora Orbana, kojim se nalaže javnost financiranja nevladinih organizacija, protivi se Venecijanska komisija.

Orban, koji je ranije optužio milijardera George Sorosa da želi srušiti vlast preko svojih organizacija, ne odustaje, prenosi RTRS.

Scenarij u Makedoniji su vidjeli svi, svi na ishod upozoravali ali je i pored svega, ostao isti.

Orban je možda jedini lider regije koji će preživjeti obojenu revoluciju ako do nje dođe, kažu analitičari.

Za početak je udario tamo gdje najviše boli – po financijama.

– Postoji 450 miliona eura kojim su financirane NVO u Mađarskoj, a kojim se ne zna podrijetlo i ne zna se cilj. Samo ću vam dati podatak da je pet milijuna eura nekada bilo dovoljno da se sruši bilo koja vlada. Otpor protiv Slobodana Miloševića koji je bio upravo ovdje je financiran sa negdje između pet i osam milijuna eura, kaže Saša Borojević, analitičar.

Od 19.400 nevladinih organizacija u Srbiji, za tek 170 se vjeruje ili smatra da su agenture stranih službi pa gašenje sektora ne dolazi u obzir.

Postoje rješenja poput Orbanovih, ili nekih zakona kojim bi se sudionicima revolucija onemogućilo sudjelovanje u vlasti, i tako razotkrili njihovi motivi.

– I to zakon da svi oni koju su bili na bilo koji način u NVO uključeni u prosvjede i slično, ne mogu da se zaposle u državnim institucijama u narednih deset godina. U Vladi Srbije je doskora sjedila jedna savjetnica koja je zagovarala bombardiranje Srbije dodaje Borojević.

Recept koji obično podrazumijeva neku aferu sa snimkom, nije se promijenio ali ni omanuo od Ukrajine.

Iste diplomate iz Ukrajine bili su u Makedoniji, što je predmet istrage delegacije kongresnika koju šalje Donald Trump.

Cilj je bio ulazak u NATO, vjeruju analitičari.

– Makedonija je na korak od NATO-s, sad će da se pritisne Republika Srpska. Sljedeći na redu je Vučić a onda Orban, kaže politički analitičar Dragomir Anđelković.

Političari u regiji, prema svemu sudeći, ne treba da se zavaravaju da su jači od NVO.

Nikola Gruevski optužio ih je da vode kampanju i prosvjede protiv njega, ali usprkos činjenici i da je dobio izbore, o njegovoj sudbini sada odlučuje nova tužiteljica specijalnog tužiteljstva – Albanka.

Albanski jezik uskoro će se naći na novčanicama i tablama institucija, kao drugi službeni, dok se država ubrzano pridružuje NATO-u.

Dnevnik.ba

more recommended stories