Published On: Sri, ruj 12th, 2018

Orban u EP: “Vi ćete kazniti Mađarsku, zemlju koja je 1000 godina dio kršćanske Europe?!”

Jučer je mađarski premijer u raspravi u Europskom parlamentu o navodnom kršenju demokratskih vrijednosti i temeljnih načela Europske unije jasno poručio eurozastupnicima kako neće dozvoliti da vrijeđaju njegovu zemlju.

Mađarski premijer Viktor Orban je optužio Europsku uniju da “vrijeđa Mađarsku samim tim što je pokrenuta rasprava o disciplinskim akcijama EU protiv Mađarske”. Sutra će Europski parlament glasati o tome treba li Mađarskoj ukinuti pravo glasa u Vijeću EU. Razloge za pokretanje ove rasprave smo naveli prekjučer, kada je objavljen nacrt rezolucije protiv Mađarske.

Europski zastupnici su raspravljali o tome da li politika njegove vlade o pitanju poput migracija predstavlja “prijetnju Europskoj uniji”.

Rasprava dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što je Europska komisija poduzela korak za pokretanje sličnih postupaka protiv Poljske.

Međutim, ovo je prvi put da je Europski parlament pokušao iskoristiti ovlasti iz članka 7.

Nizozemska zastupnica Judith Sargentini, koji je napisao izvješće o Mađarskoj i Orbanovoj stranci Fideszu, otvorio je raspravu.

Ona je rekla da njezino izvješće “opširno navodi” napade na medije, manjine i vladavinu prava koji predstavljaju “jasno kršenje vrijednosti naše zajednice”.

Mađarski premijer Viktor Orban je rekao kako izvješće Judith Sargentini o “zloupotrebi vlasti” sadrži 37 “ozbiljnih pogrešnih prikaza činjenica”.

“Mislite li da sve znate bolje od samih Mađara”, rekao je Orban i obećao da Mađarska “neće pokleknuti pred ovom ucjenom”.

Liberalni parlamentarni zastupnik i bivši belgijski premijer Guy Verhofstadt napao je Orbana, rekavši kako Mađarska nije njegova zemlja i da je “daleko vječnija od njega samog”.

Verhofstadt je također rekao “kako je danas, pod tim okolnostima, Mađarsku nemoguće smatrati dijelom EU”.

No, bivši čelnik britanske stranke UKIP Nigel Farage je izjavio “kako se Orbana i njegovu zemlju vrijeđa”.

“Dođite i pridružite se klubu Brexit, zavoljet ćete ga”, rekao je Nigel Farage.

Orban je ponovno izabran ranije ove godine za premijera Mađarske, a liberali tvrde kako je pobijedio isključivo zahvaljujući vatrenim i populističkim govorima protiv imigracije. Ipak, Fidesz je osvojio dvije trećine mjesta u parlamentu i nitko ne može osporiti pobjedu na slobodnim i demokratskim izborima u Mađarskoj.

Međutim, iako Orban ima podršku kod kuće, kritičari u Europskom parlamentu kažu kako je njegova politika dokaz da ne poštuje vrijednosti EU.

Odbor Europskog parlamenta je mađarskoj našao mnogo toga za prigovoriti, od migracijske politike, do novog zakona koji navodno “kriminalizira odvjetnike i aktiviste koji pomažu tražiteljima azila”, kao i odnos vlade prema medijima, sudovima i “sveučilištima”, iako je riječ o samo jednom sveučilištu, onome kojeg je u Budimpešti otvorio George Soros, a mađarska ga je vlada odlučila zatvoriti jer ne radi po standardima mađarskog Ministarstva obrazovanja i zakonima zemlje.

Međutim, kako bi bilo se mogao pokrenuti disciplinski postupak protiv mađarske, za njega danas treba glasati  dvije trećine zastupnika Europskog parlamenta.

BBC javlja kako nije jasno kako će današnje glasovanje završiti, obzirom da su liberali i socijaldemokrati lobirali u kod Europske pučke stranke, koja okuplja cijeli spektar stranaka desnog centra, da glasaju protiv “Orbanove Mađarske”, kako su je nazvali.

Ako zastupnici Europskog parlamenta odluče poduprijeti proces koji bi mogao završiti s Mađarskom pod sankcijama Bruxellesa, to može biti vrlo spor proces, prenosi logično.com

Europska komisija je poduzela korake bez presedana protiv Poljske u prosincu 2017. godine, dajući joj tri mjeseca da se pozabavi pravosudnim reformama koje su navodno “ugrozile vladavinu prava”.

“Međutim, ima vrlo malo znakova da će doći do zaključka”, kaže novinar Adam Fleming.

Orban je u svom govoru rekao: “Vi ćete osuditi Mađarsku?! Vi ćete osuditi zemlju koja je dio kršćanske Europe tisuću godina?! (…) Mi smo narod koji će sljedećeg svibnja izaći na europske izbore i narod koji će odlučiti o budućnosti Europe i vratiti demokraciju europskoj politici!”

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare