Published On: Mon, Sep 21st, 2015

ORBAN U LIBANONSKIM NOVINAMA 'Ilegalci, ne dolazite u Mađarsku ako ne želite iza rešetaka!'

ORBAN PLATIO OGLAS U LIBANONSKIM NOVINAMA 'Ilegalci, ne dolazite u Mađarsku ako ne želite završiti iza rešetaka!'

BUDIMPEŠTA – Mađarska vlada upozorava izbjeglice da ne ulaze u tu zemlju ilegalno, jer se radi o zločinu koji se kažnjava zatvorskom kaznom, javlja Associated Press.
U oglasu koji je danas objavljen preko cijele stranice najvećeg libanonskog dnevnika An-Nahar, Orbanova vlada upozorava kako se poduzimaju ‘najstrože moguće akcije’ protiv ljudi koji pokušavaju ilegalno ući u Mađarsku.
U međuvremenu, bivši poljski predsjednik Lech Walesa izjavio je kako izbjeglice moraju biti spremne ‘poštivati pravila i religiju’ u dominantno katoličkoj Poljskoj, ako žele biti prihvaćeni.
Walesa je istaknuo kako je potrebno postaviti pravila za prihvat, jer će ‘s vremenom tražiti prostor za sebe i imat ćemo religijske, društvene i druge probleme.’
– Dok čuvaju svoju religiju, ne bi smjeli stvarati probleme drugoj religiji. Ako netko pristane na pravila, primljen je, ako ne, to je njegov izbor.

Poljska bi mogla primiti izbjeglica više od kvota

Poljska je u stanju primiti više izbjeglica od kvota koje je predložila Europska unija, ali EU mora učiniti svoje granice nepropusnima i zajamčiti sigurnost svojih građana, kazao je u ponedjeljak šef poljske diplomacije.
“S obzirom na rastuću krizu, Poljska je u stanju dobrovoljno primiti više izbjeglica od kvota predloženih u Europskoj komisiji”, kazao je ministar ne navodeći brojke u članku objavljenom u dnevniku Gazeta Wybrocza.
“Potrebna je međutim složena i djelotvorna akcija EU i zemalja članica u području politike azila i migracije”, napisao je Grzegorz Schetyna u članku koji bi trebao biti objavljen i u nekoliko drugih europskih medija.
Po ministru, Europa mora granice učiniti “nepropusnima”, bolje surađivati sa susjedima, od njih zahtjevati “poštivanje sporazuma o izručenju, efikasne kontrole na granicama kao i njihovu zaštitu”.
Poljski ministar zalaže se za osnivanje prihvatnih centara za izbjeglice “gdje ćemo ih moći identificirati, zajamčiti našu vlastitu sigurnost i odvojiti izbjeglice od ekonomskih migranata”. (H)