Published On: Sri, lis 18th, 2017

ORBAN: Nove migracije najveća prijetnja za Europu

BUDIMPEŠTA – Najveća i najozbiljnija sigurnosna prijetnja za Europu su valovi nove migracije, rekao je Victor Orban, premijer Mađarske jutros na ceremoniji otvaranja Šestog godišnjeg foruma Strategija EU za podunavski regiju u Budimpešti.

On je rekao da je Mađarska zadnja obrambena linija i posljednji bastion zapada u suočavanju prijetnje dolaska migranata, koji bi, kako je istakao, mogli promijeniti odnose u samoj Europi.

“Naše je uvjerenje je da ono što sada vidimo nije izdvojeni događaj, nego pažljivo pripremili plan koji se provodi u djelo pred našim očima. Nismo djeca, znamo da ne može biti toliko slučajnosti koje se događaju istovremeno. Postoji plan da se proizvede miješano drustvo na europski kontinent, a mi to znamo jer se ista stvar dogodila prije nekoliko stotina godina “, rekao je Orban.

Dodao je kako bi takve promjene mogle pogoditi zemlje Dunavske regije, najviše ako bi Mađarska i druge zemlje u regiji dopustile da se to dogodi.

“Ali mi to nećemo dozvoliti, mi ćemo se obraniti. Znamo mi kako to počinje, prvo testiraju snagu naših granica, a onda upute masu ljudi u Europu. Onda dolaze sukobi, i došljaci koji postanu većina, koja onda organiziraju paralelno drustvo na našem tlu Ne smijemo stiskati glavu u pijesak, moramo razgovarati o tome i razviti planove za borbu protiv njega “, rekao je Orban.

Govoreći o proširenju EU, Orban je rekao da se Mađarska zalaže za što brže širenje EU na zemlje jugoistočne Europe, navodeći da bi prijam Srbije bio značajan doprinos gospodarskom jačanju cijelog regiona, kao i pomjeranje vanjskih granica EU dalje na jug, koje bi onda trebalo dodatno kako bi što više zaštitili granice unutar EU.

“Nikada nismo mrzili da bismo proširili EU i zagovarali očuvanje Schengenskog sustava. No, kako se širenje ne dogodi, naša je obveza raditi sa zemljama regije “, istaknuo je Orban.

Naglasio je da zamor proširenjem EU u Bruxellesu prevode kao zaustavljanje proširenja, dodavši da Mađarska želi što brži prijem preostalih zemalja u EU, kao i za očuvanje zajedničkih vrijednosti.

Objasnio je kako zemlje Dunavske regije dijele zajedničku sudbinu, odgovornost, izazove i opasnosti i da moraju blisko surađivati ​​u rješavanju tih problema.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x