Published On: Ned, lip. 10th, 2018

Orban mijenja ustav da bi zabranio imigraciju?

Samo šest godina stari mađarski ustav mogao bi se opet mijenjati.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji se već i prilikom donošenja prošlih izmjena 1. siječnja 2012. godine, našao pod baražnom paljbom europskih institucija, rekao je da bi se u promjene ustava moglo krenuti ove godine. Mađarski premijer pritom nije specificirao što će se točno mijenjati.

”Najesen bismo željeli krenuti u reviziju ustava koja bi trajala 12 ili 18 mjeseci i u kojoj bismo pogledali što je funkcioniralo, a što nije, kako bismo našli potencijalne rupe koje treba popuniti u novom tekstu ustava”, rekao je Orban.

Nagađa se da mađarski premijer ustavom želi onemogućiti Europsku uniju da imigrante razmjesti u Mađarskoj, bez izražavanja narodne volje na referendumu.

Prije dvije je godine Orban već želio provesti slične promjene ustava, ali nije uspio sakupiti dvotrećinsku većinu u parlamentu jer mu ultradesničarski Jobbik nije dao podršku.

Od osvajanja dvotrećinske većine na izborima prije dva mjeseca, pojedini mediji čekaju da Orban vrati tu temu na dnevni red.

Nedavno je mađarska vlada u parlamentarnu proceduru uputila zakon kojim se kriminalizira pomoć ilegalnim imigrantima. Viktor Orban trenutno služi četvrti mandat na mjestu premijera, a na vlasti je kontinuirano od 2010. godine.

Na prošlim izborima od 199 mjesta u parlamentu njegova stranka Fidesz osvojila je čak 133, odnosno jedan mandat više od potrebne dvije trećine, što mađarskom premijeru daje mogućnost da opet mijenja ustav zemlje.

Drugo i treće mjesto osvojili su Jobbik i socijalisti lijevog centra koji zajedno imaju malo više od trećine broja parlamentarnih zastupnika koje ima Fidesz.

Prošlim ustavom mađarski je premijer smanjio ovlasti Ustavnom sudu čime je osnažio svoju vlast.

Smanjio je njegove ovlasti u donošenju proračuna, a tada je rekao da se novim ustavom dovršava prijelaz od komunizma prema demokraciji, prenosi Bljesak.info

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer