Published On: Sri, ruj 12th, 2018

Orban izgubio bitku, nitko ne zna što sada slijedi Europi

S 448 glasova za, 197 protiv i 48 suzdržanih, eurozastupnici su izglasali kritičko izvješće o Mađarskoj koje sada definitivno “raščišćava” put aktivaciji nikada do sada iskorištenog članka 7 koji bi zemlji članici, u ovom slučaju Mađarskoj, oduzeo prava koja ima kao članica EU, poput prava glasa u europskim institucijama.

Generalni je zaključak da Orbanova vlada ne poštuje europske vrijednosti.Rezultat ukazuje na to da su protiv Orbana  glasali i brojni zastupnici kluba njegove Europske pučke stranke (EPP). U EPP pripada Orbanov Fidesz, a tamo su i tri europarlamentarke – Dubravka Šuica (HDZ-EPP), Marijana Petir (nezavisna-EPP) i Ruža Tomašić (HKS-ECR) koje nisu glasale za to da se Orbana disciplinira.

Tomašić je, poput Orbana, otvoreni euroskeptik iako dobiva plaću kao zastupnica u Parlamentu.

“Smatram da je ovo izvješće vrlo pristrano. Ja i moja politička opcija glasati ćemo protiv. Mađarskoj se, između ostalog, spočitava raširena korupcija, a neki su čak ustvrdili da je to najkorumpiraniji režim u EU, no od te boljke nitko u Uniji nije pošteđen, uključujući i najutjecajnije zemlje. Rečeno mu je i da je lopov, a ako je to tako, onda se to mora dokazati i za to postoji sud.  Stalno ponavljamo da je Europa ujedinjena u raznolikosti, međutim vidimo da to nije tako i u cijelom ovom postupku vidim jačanje podjele na staru i novu Europu. Što se migrantske krize tiče, tu su najveće greške počinile Njemačka i Francuska. Pomoći se svakako mora, prvenstveno ratnim izbjeglicama. Mislim da bi aktiviranje članka 7 bio opasan presedan i da ne bi polučio ništa dobroga”, izjavila je Tomašić za Hinu.

“Naša delegacija bila je protiv izvješća”, rekla je europarlamentarkaDubravka Šuica, a prenosi N1. Europarlamentarka Ivana Maletić i prije glasovanja preko društvenih je mreža rekla kako ne podržava ovo izvješće.

https://twitter.com/MaleticIvana/status/1039823086688841729

Europarlamentarac Jozo Radoš (GLAS/ALDE) zato je podržao odluku.

„Izvješće o Mađarskoj pokazuje kršenje niza temeljnih demokratskih načela i dostignuća kao što su nezavisnost pravosuđa, sloboda medija, sloboda udruživanja, akademske slobode, sloboda vjeroispovijesti kao i ugrožavanje privatnosti građana. Stoga podržavam aktiviranje članka 7 kojim bi Vijeće EU-a od Mađarske tražilo poduzimanje sasvim određenih koraka u području tih sloboda, a nakon toga moguće donijelo i sankcije”, rekao je Radoš i napominje kako je “prilično apsurdno da zemljama-kandidatkinjama za članstvo u EU, a koje su dostigle nižu razinu demokratskog razvoja, postavljamo vrlo stroga pravila dok, istovremeno, pojedine zemlje članice ta pravila ne poštuju”.

“Bilo bi važno razviti mehanizme kojima bi se, relativno jednostavno, brzo i precizno te prema jasnim kriterijima, postavilo pitanje demokratskih povreda u zemljama članicama. Tada bi EU od zemalja koje žele biti članice kao i od zemalja s kojima Unija razvija suradnju mogla zahtijevati poštivanje tih istih pravila”, kaže Radoš.

 Kako donosi HINA, čelnik pučana u Europskom parlamentu Manfred WeberOrbanu je rekao da možda imaju različite zamisli o rješavanju migrantske krize, ali “ako općenito kažemo da se treba plašiti muslimana i općenito napadamo vjeroispovijest, onda radimo za džihadiste koji žele sukobe unutar naših društava”.

“Europski ideali vjerske slobode i odvojenosti države i crkve načela su na kojima smo stvorili ljudska prava, ne kršćanska prava, na ovom kontinentu”, rekao je čelnik pučana.

Udo Bullmann, koji je govorio ispred bloka socijaldemokratskih zastupnika, Orbanovu je vlast nazvao najkorumpiranijom u Europskoj uniji, te pozvao pučane da se jasno odrede spram politike mađarskog čelnika.

Predsjednik kluba zastupnika Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE) Guy Verhofstadt, kritizirao je u raspravi Orbana i stanje u Mađarskoj. Rekao je da ovakva Mađarska ne bi mogla postati članica Europske unije te je optužio Orbana da je protiv europskog projekta, piše HINA.

Bivši čelnik euroskeptične stranke UKIP Nigel Farage kazao je da izvješće predstavlja uvredu i za Orbana i njegovu zemlju. “Dođite u Brexit klub, sviđat ce vam se”, kazao je Farage.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare