Published On: Čet, sij 21st, 2021

Orban istjerao Sorosevo sveučilište iz Mađarske, a nakon toga dao subvenciju Kinezima

Kinesko sveučilište otvara se u Budimpešti kao prvo i zasad jedino kinesko sveučilište u Europskoj uniji, a mađarska vlada na čelu s Viktorom Orbanom u znak dobrodošlice donirat će 2,2 milijuna eura za njegov kampus.

Nova visokoobrazovna institucija, podružnica Sveučilišta Fudan iz Šangaja, svoja bi vrata trebala otvoriti za studente 2024. godine, piše Financial Times, a prenosi Jutarnji list.

Zanimljiva je mađarska odluka o subvenciji kineskog sveučilišta, jer je samo godinu i šest mjeseci ranije iz Budimpešte protjerano Srednjoeuropsko sveučilište (CEU) koje financira liberalni milijarder mađarskih korijena George Soros. CEU je djelovalo u Budimpešti 30 godina, a bilo je na vrhu ljestvice po kvaliteti pruženog obrazovanja u zemlji, dodaje FT.

Mnoge plaši način na koji se Orban obračunava s obrazovnim sektorom i kako ga prilagođava sebi i svojim ciljevima. Europski sud pravde u listopadu je objavio da način na koji se Orban riješio CEU (Central European University, originalni naziv) krši mađarske obaveze pred Svjetskom trgovinskog organizacijom te je protivan stavcima Povelje o temeljnim pravima EU vezano za akademsku slobodu.

Agnes Szunomar, istraživačica s Mađarske akademije znanosti, izjavila je da je dogovor vlade i Fudana izraz “bezuvjetne ljubavi Mađarske i Kine”.

“Mnoge zemlje u Europi imaju sporazume i suradnju s kineskim sveučilištima. No, dovođenje Fudana u Budimpeštu dokaz je da je Mađarska spremna potkopati vlastiti obrazovni sustav dovodeći stranu konkurenciju većeg globalnog prestiža i s više resursa od bilo koje domaće institucije”, kaže Szunomar.

Ljubav s Pekingom cvate otkako se Orban vratio na vlast 2010. godine. Mađarska je od toga profitirala. Ona je domaćin najvećeg opskrbnog centra telekoma Huawei izvan Kine. Ta kompanija zapošljava 0,5 posto svih zaposlenih u Mađarskoj, 0,4 posto BDP-a i 0,4 posto ukupnog prihoda od poreza prema podacima Oxford Economicsa, britanske konzultantske tvrtke.

Mađarska je odnos s Kinom poboljšala i prošle godine kad je uzela 20-godišnji zajam od 1,9 milijardi dolara od Pekinga za gradnju željeznice do Beograda. U travnju je parlament dao vladi izvanredne ovlasti te je također potvrdio da su svi detalji u vezi s tim projektom povjerljivi jer je to potrebno kako bi se osigurala pozajmica.