Published On: Pet, srp 9th, 2021

Orban: Imamo sreće da u ovim teškim vremenima Slovenija predsjeda Europskom unijom

MAĐARSKI premijer Viktor Orban poručio je danas u Ljubljani, gdje se održava sastanak predsjednika vlada Višegradske skupine (V4), da “imamo sreću da u ova teška vremena” Slovenija predsjeda Europskom unijom, a njezinu vladu vodi Janez Janša.

“Imamo sreću da u ova teška vremena Slovenija predsjeda Europskom unijom i da njenu vladu vodi Janez Janša”, kazao je Viktor Orban, čija je zemlja od Poljske preuzela rotacijsko predsjedanje Višegradskom skupinom srednjoeuropskih država.

Predsjednici vlada V4 u petak su u Ljubljani razgovarali o aktualnim europskim temama, a sastali su se i sa slovenskim premijerom Janšom, čija je zemlja 1. srpnja preuzela predsjedanje Vijećem Europske unije.

Orban je naveo da u EU više nema podjela na stare i nove članice, nego da se ona danas dijeli na one države čiji je nacionalni dug visok,  a imaju mali rast i probleme s nekontroliranim migracijama, dok su s druge strane stabilne države u srednjoj Europi koje te procese kontroliraju i imaju stabilnost, nisku razinu duga i visoke najave rasta.

“Janša ima tešku i odgovornu zadaću da te dvije kategorije država poveže”, kazao je Orban.

Nahvalio Janšu

Dodao je kako slovenski premijer Janša zbog svog iskustva iz vremena kada se borio protiv komunizma ima, za razliku od nekih zapadnih lidera, pogled na “povijesni horizont” pa je zato blizak u pogledima s liderima iz zemalja srednje i istočne Europe.

Zato je Janša, kad procjenjuje što su u EU bitna, a što marginalna pitanja, drukčiji od Europskog parlamenta, koji se po Orbanovim riječima ne koncentrira na prave i “realne” teme te tako gubi energiju na političke sporove koji su “protivni europskoj budućnosti”.

“Europski parlament vodi džihad protiv vladavine prava”

Europski parlament se bavi nebitnim temama i vodi “džihad protiv vladavine prava”, kazao je Orban.

Pogledi država Višegradske skupine o oporavku Europe nakon pandemije covida-19, o migracijama, klimatskim ciljevima i širenju na Zapadni Balkan u “velikoj mjeri” se mjeri podudaraju s prioritetima koje je Slovenija postavila za svoje predsjedanje Europskom unijom, izjavio je Janša nakon sastanka s predsjednicima vlada V4.

Izjavio je to na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerima zemalja V4 – Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske – Orbanom, Andrejem Babišem, Eduardom Hegerom i Mateuszom Morawieckim.

Čelnici država Višegradske skupine naveli su nakon sastanka da Europsku uniju treba brinuti situacija s migracijama prema Europi koje se, po njihovim riječima, mogu očekivati iz Afganistana, nakon što ga u cijelosti napuste američki vojnici, ali isto tako i iz subsaharske Afrike, gdje je sigurnosna situacija također teška.

Premijeri Poljske i Češke: Ne razumijemo zašto se u Schengen ne prima Hrvatska

Janša i lideri Višegradske skupine izjasnili su se za širenje Europske unije prema jugoistoku te za proširenje šengenskog područja.

Janša je kazao da je Slovenija za konkretne korake u procesu širenja Europske unije na države Zapadnog Balkana jer bi ona tako strateškim potezom odgovorila na “brojne izazove” u europskom bližnjem susjedstvu.

Poljski i češki premijer rekli su da ne razumiju zašto se u Schengen ne prime Hrvatska, Bugarska i Rumunjska, koje za to “ispunjavaju sve uvjete”.

Europski parlament u četvrtak je potvrdio da je Hrvatska ispunila sve uvjete za pristupanje Schengenu.

Slovački premijer Heger je posebno ukazao na važnost cijepljenja u borbi protiv četvrtog vala pandemije covida-19.

Poljski je šef vlade izrazio protivljenje centralizaciji Europske unije i založio se za koncept Europe sastavljene od suverenih i jakih samostalnih država koje međusobno što bolje surađuju.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x