Published On: Uto, sij. 30th, 2018

Orban i Kurz žele zatvaranje vanjskih granica EU za izbjeglice

Ako ne pustimo migrante unutra, nećemo ih morati raspoređivati nikome. Ta distribucija nagriza Schengen prisiljavajući zemlje da prihvaćaju izbjeglice – izjavio je Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Shema izbjegličkih kvota EU prijeti bezgraničnoj Schengenskoj zoni, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban nakon sastanka sa svojim austrijskim kolegom u utorak, dodajući da bi akcent trebao biti na zatvaranju vanjskih granica bloka.

Orban se obratio novinarima u Beču, gdje je razgovarao sa austrijskim konzervativnim kancelarom Sebastianom Kurzom, koji dijeli njegove antiimigrantske stavove.

Kurz je ponudio da posreduje između Budimpešte i i zapadnih članica EU u sporenju oko mađarskog odbijanja da sudjeluje u shemi.

– Ako ne pustimo migrante unutra, nećemo ih morati raspoređivati nikome. Ta distribucija nagriza Schengen prisiljavajući zemlje da prihvaćaju izbjeglice – izjavio je Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare, prenosi Fena.

Nacionalni konzervativni čelnik također je kritizirao ostale zemlje EU što žele da ostave otvorene vanjske granice bloka, istovremeno uspostavljajući unutrašnje granične provjere, što je suprotno konceptu na kome je utemeljen Schengen.

U 2015., Orban i Mađarska predvodili su Višegradsku grupu od četiri istočne države članice EU u otvaranju fronta protiv izbjegličke politike njemačke kancelarke Angele Merkel i plana EU da se pravedno rasporede izbjeglice širom bloka.

Višegradsku grupu također čine Slovačka, Češka Republika i Poljska.

Kancelar Kurz podržao je Orbanove izjave.

– Europa bez unutrašnjih granica funkcionirat će samo ako postoje odgovarajuće vanjske granice. Austrijska je velika želja da izgradi most između država Višegradske grupe i ostalih zapadnoeuropskih država – kazao je Kurz.

Oba šefa vlada naglasila su, ipak, kako nema planova da se uključi Austrija u Višegradsku grupu.

Čelnik austrijske krajnje desnice Heinz-Christian Strache predložio je to prije nego što je postao vicekancelar u Kurzovoj desničarskoj koalicijskoj vladi u prosincu, prenosi dpa.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer