Published On: Pon, ožu. 26th, 2018

ORBAN: Europa ima samo jedan put, a to je Europa koja se drži kršćanske i židovske zajednice

Mađarski premijer Viktor Orban u Subotici je u ponedjeljak izjavio da je Europskoj uniji potrebna Srbija – stabilna i pouzdana država s kojom Mađarska nema otvorenih pitanja.

„Srbija nije problem, ona je potencijal i zato je ova zemlja potrebna EU-u“, rekao je Orban među ostalim na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Njih dvojica otvorili su u Subotici obnovljenu sinagogu u čiju je adaptaciju Mađarska uložila oko 2,5 milijuna eura. Orban je rekao da je subotičkoj sinagogi vraćan sjaj, a židovskoj zajednici dug za veliki doprinos razvoju Europe i svijeta.

On je naveo da su srpsku i mađarsku vladu spojili poštovanje prema židovskom narodu, kao i da je sinagoga okretanje prema budućnosti u kojoj Židovi, Srbi i Mađari žive zajedno.

“Središnja Europa ima samo jedan put, a to je Europa koja se drži kršćanske i židovske zajednice. Mislimo da je Srbija trebala odavno biti s nama u EU-u i želimo joj mnogo uspjeha na tome putu”, rekao je Orban na svečanosti otvorenja sinagoge.

Predsjednik Srbije Vučić rekao je da su njegovi razgovori s Orbanom bili bez otvorenih pitanja, te da su jedine teme bile kako zajedno raditi na boljoj budućnosti, kako da više mađarskih kompanija dođe i ulaže u Srbiju i kako da se srpske kompanije pozicioniraju u Mađarskoj.

Subotička sinagoga izgrađena je 1902. godine i druga je po veličini u Europi, odmah poslije budimpeštanske, navode subotički mediji.

Njezino propadanje počelo je tijekom Drugog svjetskog rata kada je iz Subotice i regije deportiran veliki broj Židova.

Njezina obnova počela je 2012. a završena je zahvaljujući velikoj financijskoj pomoći vlade Mađarske.

Posjet mađarskog premijera i susret s predsjednikom Srbije u Subotici upriličen je 10-tak dana uoči izbora u Mađarskoj na kojima vladajuća stranka FIDESZ, predsjednika Orbana, računa na glasove, među ostalima i vojvođanskih Mađara kojih je oko 250.000.

(Hina)

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer