Published On: Čet, pro 6th, 2018

ORAŠJE: Neshvatljivo je da djeca nemaju sistematski

Sigurnost školske djece u prometu i sistematski pregledi učenika bili su u fokusu nedavnog sastanka predstavnika policije i Doma zdravlja s roditeljima i djelatnicima OŠ fra Ilije Starčevića Tolisa, izvijestila je pedagoginja škole Slobodanka Živković.

Predavanje o sigurnosti u prometu održao je Josip Marković, načelnik Odjela prometne policije PU Orašje, pri čemu je zaključeno i kako su roditelji nedovoljno angažirani na edukaciji djece o sigurnosti u prometu što je, rečeno je, izravno neangažiranost na zaštiti života djece. U rješavanju problema potrebna je suradnja roditelja, škole i policije, iako roditelji često ne podržavaju preventivne mjere koje poduzima policija u prometu. Motocikli i bicikli koje voze djeca u dosta slučajeva su neispravni i ne poštuje se propis o obveznom nošenju kacige. Zaključeno je i da policijske patrole trebaju češće biti u blizini škola te u dogledno vrijeme postaviti nadzorne kamere na najopasnijim mjestima, ogledala i ležeće policajce, označiti pješačke prijelaze i izgraditi biciklističke staze. Kada su u pitanju sistematski pregledi učenika, konstatirano je kako je prevencija bolesti najvažnija, posebice u doba ranog rasta i razvoja, o čemu je govorio pedijatar Doma zdravlja Orašje dr. Zoran Budimić.

Neshvatljivo je da se sistematski pregledi djece ne obavljaju, iako bi ta aktivnost spriječila razvijanje brojnih fizičkih i psihičkih poremećaja. Ovakvi se pregledi trebaju obaviti prije početka školovanja, potom u šestom i devetom razredu, a odgovornost Doma zdravlja je educirati roditelje i nastavnike u prepoznavanju simptoma određenih poremećaja, dok je odgovornost škole da, u okviru svojih mogućnosti, radi na prevenciji. Izrada strategije o prevenciji bolesti kod djece i mladih je na Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne politike, a u sve aktivnosti nužno je uključiti i medije, zaključeno je na sastanku, objavio je Radio Orašje./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare