Published On: Uto, srp 31st, 2018

OPTUŽUJU BRADARU I PUZIGAĆU A svojevremeno potezanjem vitalnog nacionalnog interesa uništili Hercegovačku televiziju?

Kada su predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara i dopredsjedavajući Drago Puzigaća proglasili Zakon o izbornim jedinicama i mandatima u Parlamentu FBiH pitanjem od vitalnog nacionalnog interesa oni su iskoristili ustavno i poslovničko pravo i mogućnost, piše Hrvatski Medijski Servis.

Naime, prema Ustavu FBiH i Poslovniku o radu Doma naroda kada dva od tri člana vodstva Doma naroda daju pismenu izjavu da je neki zakonski prijedlog ili bilo koja točka koja se nađe na dnevnom redu Doma naroda pitanje od vitalnog nacionalnog interesa, tada za usvajanje predloženog zakona ili odluke nije dovoljna većina u Domu naroda, već je potrebno osigurati većinu u svim klubovima.

Nakon što su saznali za taj neočekivani potez izaslanici bošnjačkih stranaka, koji su tražili zakazivanje sjednice, napustili su dvoranu, kako bi izbjegli poraz. Naime, zahvaljujući neustavnim odredbama Izbornog zakona BiH bošnjačke stranke, osim u Zastupničkom domu, imaju većinu i u Domu naroda Federalnog parlamenta. Osim 17 izaslanika bošnjačkog kluba, bošnjačke stranke imaju dvotrećinsku većinu i u Klubu Srba, potpuno kontroliraju Kluba Ostalih, te tri izaslanika u Klubu Hrvata. No, Bošnjaci, na sreću nemaju većinu u Hrvatskom klubu, pa bi njihov Zakon bio oboren da se glasovalo po proceduri koju su pokrenuli Bradara i Puzigaća, piše HMS.

Nakon što su ovo dvoje članova vodstva Doma naroda Parlamenta FBiH spriječili da bošnjačka većina nametne neustavni zakon o Izbornim jedinicama i mandatima u Parlamentu FBiH, kojim bi se, kako je rekao jedan od hrvatskih izaslanika “Hrvate pomnožilo s nulom” iz Sarajeva je krenula medijska i politička hajka na njih. Optužni su za zlouporabu položaja, izazivanje kaosa, rušenje ustavnopravnog poretka i što već nje.

Istovremeno četvero srpskih izaslanika iz bošnjačkih stranaka u Domu naroda Federalnog parlamenta,a ne Klub Srba, kako to uporno tvrde pojedini sarajevski mediji, zatražilo je smjenu Puzigaće, jednog od rijetko izabranih izaslanika u srpskom Klubu od strane srpskog naroda i to ni sat vremena nakon što je bošnjački nacionalist Emir Suljagić na Twitteru napisao nalog: Sada moramo sve ispočetka. Prvo smjeniti Puzigaću, pa potom glasovati o Zakonu o Izbornim jedinicama.

Cilj je jasan smjenom Puzigaće i imenovanjem nekog od Srba lojalnih bošnjačkoj hegemonističkoj politici omogućiti da bošnjačka većina glasuje o Zakonu kojeg su zastupnici bošnjačkih stranaka već izglasovali u Domu naroda Federalnog parlamenta.

Dužnosnici bošnjačkih i političkih stranaka i kvazistručnjaci ustavnog prava sada potpuno neuemeljeno tvrde kako Bradara i Puzigaća, prijedlog odluke da se Puzigaća smjeni ne mogu proglasiti pitanjem od vitalonog nacionalnog interesa. Njihove tvrdnje kako je korištenje prava i mogućnosti koje Bradari i Puzigaće daju Ustav i Poslovnik o radu Doma naroda zloporaba prava naprosto je apsurdna. Pri tom, također neosnavano, tvrde kako se Bradara i Puzigaća o tome trebaju konsultirati s klubovima Srba i Hrvata, iako je po Ustavu i Poslovniku to njihovo autonomno pravo.

A da svaku od točaka dnevnog reda dvoje od troje članova vodstva Doma naroda, pa čak i županijskih parlamenata po Ustavu FBiH mogu proglasiti pitanjem od vitalnog nacionalnog interesa pokazuje slučaj od prije deset godina.

Kada je, naime, OHR donio odluku da županije s hrvatskom većinom mogu od grada Mostara preuzeti vlasnička prava nad Hercegovačkom televizijom, jer je riječ o regionalnoj televiziji, čiji su osnivači bile većinske hrvatske općine u Gradu Mostaru, Bošnjaci su to spriječili upravo potezanjem vitalnog nacionalnog interesa i tako uništili tu televizijsku kuću.

Dogodilo se to na sjednici skupštine Hercegovačko-neretvanske županije održanoj 29.10.2008. godine kada su predsjedavajući županijske skupštine Ramiz Jelovac ( SDA) i dopredsjedavajuća Snježana Milavić ( Stranka za BiH) i jedina zastupnica srpske nacionalnosti u županijskom parlametu proglasili pitanjem od vitalnog nacionalnog interesa preuzimanje dijela osnivačkih prava Hercegovačke televizije. Kako je Milavić kao jedina srpska zastupnica ujedno činila i Klub Srba u županijskoj skupštini, prijedlog o preuzimanju vlasničkih prava nad Hercegovačkom televizijom je odbijen, a to pitanje, po istim odredbama Ustava FBiH, nikad nije došlo do Vijeća za vitalne interese Ustavnog suda FBiH. Ishod- Hercegovačka televizija morala je prestati s radom.

Podsjetimo, suvlasničke udijele ranije su preuzele skupštine Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije, no kako su Bošnjaci potezanjem vitalnog nacionalnog interesa spriječili da i HNŽ preuzme svoj vlasnički udio u Hercegovačkoj televiziji, tim su je potezom praktično uništili.

Sarajevske političke stranke, kao ni kvazi stručnjaci tada nisu komentirali kako su Jelovac i Milavić tada zloupotrijebili institut vitalnog nacionalnog interesa.

Premda su i jedini i drugi koristili ustavno pravo i mogućnost, postoji, međutim suštinska razlika između aktualnog poteza Bradare i Puzigače i onog od prije 10 godina Jelovca i Snježane Milavić. Bradara i Puzigaća žele da se o prijedlogu zakona o Izbornim jedinicama i mandatima u Parlamentu FBiH izjasni i većina u hrvatskom Klubu Doma naroda, jer se radi o zakonu koji onemogućava da Klub Hrvata, kao i bošnjački i srpski klub budu popunjeni legitimnim predstavnicima konstitutivnih naroda, sukladno presudi Ustavnog suda BiH. Cilj Ramiza Jelovca i Snježane Milavić, koja za razliku od Puzigaće nije imala legitimitet srpskog naroda, već je u Skupštinu izabrana dominatno bošnjačkim glasovima, bio je uništiti jedinu javni radio televizijski servis na hrvatskom jeziku u BiH./R.I./HMS/

0 0 glasovi
Article Rating
14.7K Comments
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare