Published On: Sri, pro 9th, 2015

Optužnica za ratne zločine nad Hrvatima u Prijedoru

 
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u srijedu je podignulo optužnicu protiv dvojice bivših pripadnika vojnih i policijskih bosanskih Srba koje tereti za ubojstvo pet članova hrvatske obitelji Ećimović iz Prijedora.
Optužnica je podignuta protiv Milorada Radakovića (53) i Gorana Pejića (50) iz Sanskog Mosta, a tereti ih se da su kao pripadnici vojske odnosno policije bosanskih Srba sudjelovali u kampanji etničkih progona na području Prijedora 1992. godine kršeći tako odredbe međunarodnog humanitarnog prava.
Kako se navodi u optužnici objavljenoj u Sarajevu, Radaković i Pejić su u lipnju 1992. godine u mjestu Tukovi kod Prijedora napali pet članova obitelji Ećimović u njihovoj kući.
Pri tom su ubili dvije žene i jednog muškarca, a pokušaj ubojstva preživjelo je dvoje djece koja su tada imala 5 odnosno 7 godina.
Nakon toga napadači su ubili još jednog muškarca od 67 i ženu od 59 godina iz iste obitelji, koji su živjeli u susjednoj kući.
Nakon ovog napada svi preostali civili hrvatske nacionalnosti, koji su živjeli u Tukovima, u strahu su napustili to mjesto i gotovo nitko od njih do danas se tamo nije vratio.
Tukovi su i prije ovog napada bili na meti srpskih paravojnih postrojbi pa su brojni mještani odvedeni u logore gdje su prisilno zatočeni.
Tužteljstvo BiH je najavilo kako će krivnju optuženih za ubojstvo pet hrvatskih civila dokazati pozivanjem 27 svjedoka zločina i vještaka kao i izvođenjem više od sedamdeset materijalnih dokaza.
 
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare