Published On: Čet, sij. 25th, 2018

Optužnica protiv 10 osoba: Migrante preuzimali u Mostaru, pa ih krijumčarili u Hrvatsku

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv deset osoba koje se terete da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krijumčarenjem ljudi, piše Dnevni list.

Optužnica je podignuta protiv: Nikole Hrstića, Ljube Hercega, Zdravka Kordića, Ante Hercega, Stojislava Šunjića, Ljube Prlića, Joea Primorca, Kristijana Buntića, Ivice Šunjića i Zdravka Grizelja, koji se terete da su u namjeri sticanja protupravne imovinske koristi, od kolovoza do studenog 2014. godine, kao grupa organizirana za krijumčarenje migranata, vršili ilegalno krijumčarenje migranata, državljana Republike Turske, kroz teritoriju BiH preko državne granice u Republiku Hrvatsku, radi daljeg odlaska u zemlje Europske unije.

U optužnici se navodi da je prvooptuženi Hrstić kao organizator i rukovoditelj grupe angažirao i ostale pripadnike grupe u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi da za određene novčane iznose izvrše krijumčarenja više državljana Republike Turske s područja BiH na teritoriju Republike  Hrvatske, a koji nisu imali važeće putne isprave za kretanje i prelazak državne granice.

Optužnica navodi da je organizaciju ovih nezakonitih aktivnosti, optuženi Hrstić dogovarao zajedno sa državljanima R Turske na način da su dogovarali broj osoba, lokaciju i način krijumčarenja migranata, kao i novčani iznos koji su ilegalni migranti optuženom Hrstiću plaćali za ilegalno prevođenje preko državne granice.

Optuženi Hrstić je migrante preuzimao u Mostaru, nakon čega bi angažirao ostale optužene, koji su u ovoj organiziranoj grupi imali uloge vozača i vodiča u okolnostima kada bi pješice prevodili ilegalne migranate preko državne granice na teritorij R Hrvatske, te u ulogama vozača migrante preuzimali i prevozili do Splita, Makarske i Zagreba, gdje bi oni nastavili dalje putovanje ka zemljama zapadne Europe.

Navedene radnje predstavljaju krivično djelo i u suprotnosti su sa članom 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem i članovima 15. i 16. Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer