Published On: Tue, Sep 5th, 2017

OPTUŽENI DA SU KAPITULIRALI PRED ISLAMIZOM: Lidl maknuo križeve s fotografija crkava na proizvodima, AfD poziva na bojkot


Njemački lanac trgovina Lidl našao se usred predizborne kampanje kad je glavni kandidat desno populističke Alternative za Njemačku (AfD), Alexander Gauland, oštro kritizirao koncern zbog toga što je sa svojih proizvoda uklonio križeve, što za njega predstavlja kapitulaciju pred islamizmom.

“Ono što su odgovorni u Lidlu učinili, sramotna je kapitulacija i još jedan užasni dokaz lagane islamizacije našeg društva”, poručio je Gauland u pismenom priopćenju.

Križevi uklonjeni s fotografija crkava na grčkim proizvodima

Gauland je potez Lidla, koji je s fotografija crkava na otoku Santoriniju, koje su ukrašavale proizvode grčke linije prehrambenih proizvoda, dao ukloniti križeve, nazvao “izrazom nepoštivanja grčke kulture i kršćanstva” te pozvao na bojkot Lidla.

“Kad već naši trgovački lanci uklanjanjem kršćanskih simbola potiču islamizaciju Njemačke, onda moramo ozbiljno razmisliti o tome treba li uopće konzumirati njihove proizvode”, poručio je Gauland.

On je ustvrdio kako se radi o “fatalnom signalu” kada se, zbog “kukavičkog opreza” i “želje za profitom po cijenu negiranja vlastite kulture”, uklanjaju kršćanski simboli.
Prije Gaulanda, na uklanjanje kršćanskih simbola s Lidlovih proizvoda, ukazao je praški kardinal Dominik Duka.

Vlasnik Lidla najbogatiji Nijemac

Prije nekoliko dana objavljeno je kako je Dieter Schwarz, vlasnik Lidla, s 37 milijardi eura najbogatiji Nijemac.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja, AfD-u, koji svoj politički program temelji na kritici izbjegličke politike Angele Merkel, tri tjedna uoči parlamentarnih izbora raste popularnost te bi u Bundestag mogao ući kao treća politička snaga.

Lidl se ispričao i priznao pogrešku

Nakon niza negativnih reakcija, kojima se pridružio i poznati političar CDU-a Jens Spahn, Lidl se ispričao za retuširanje križa iz fotografije. Na svojoj Facebook stranici Lidl Austrija je objavio kako “nema sumnje da se dogodila pogreška”, te da “razumiju bijes mušterija”.

Ipak, to nekima nije bilo dovoljno. Kardinal Duka je naglasio da isprika “ne može isprati gorki ukus” koji je ostavio Lidlov potez. Upozorio je da je uklanjanje križeva s fotografija “mogući uvod u uklanjanje stvarnih križeva u crkvama”.