Published On: Čet, sij. 25th, 2018

Optimistični Hercegovci obnavljaju školu u selu bez školske djece

Mještani i bivši učenici Osnovne škole u selu Domaševo,kod Trebinja odlučili su od propadanja spasiti svoju nekadašnju školu, iako u selu više nema školske djece, a inicijativa je potekla čak iz Amerike, od Momčila Zotovića, također iz Domaševa, pišu Nezavisne novine.

Kada je akcija pokrenuta, uključili su se i brojni Domaševci u Nišu, Zrenjaninu, Beogradu, čak i oni iz Amerike i Australije i najviše iz Trebinja, njih oko 240, koji su sakupili popriličnu svotu novca, a oni iz Trebinja i samoga sela organizirali su nekoliko akcija da bi nedavno bila izlivena i ploča na školi.

Škola je najprije i počela propadati s krova, pa smo digli staru ciglu i dotrajalu konstrukciju, kao i stari plafon, a kada je sve raščišćeno, nedavno smo izlili zaštitnu ploču, rekao je za Nezavisne novine mještanin Domaševa Svetozar Tomanović.

Iako gazi deveto desetljeće, on ne odustaje od želje da škola ponovo zablista. Škola se neće koristiti, kao što to obično biva, kao parohijski dom, jer su vrijedni Domaševci već izgradili Crkveni dom, potpuno sanirali crkvu sv. Nikole, planiraju i gradnju kapele, a imaju i izgrađen Lovački dom u planini Viduša, pa bi i škola mogla postati gospodarski objekt.

Domaševci tvrde da će se kompletnim dovršetkom školskoga objekta, do koga je urađen i pristupni put dužine oko jednoga kilometra, stvoriti mogućnosti da se ovdje formira gospodarski objekt. Brano Dursun, predsjednik Udruženja “Hercegovac”, koje se priključilo akciji obnove škole, kaže da bi se ovdje mogao instalirati i pogon za preradu zdrave hrane ili ljekovitoga bilja kojim obiluje planina Viduša i cijeli domaševski kraj.

Zanimljivo je, ipak, da je prvi prostor u školi posvećen knjizi jer su brojni donatori slali knjige za ovo selo, pa će Domaševo biti jedno od rijetkih hercegovačkih sela sa područnom bibliotekom, kaže Dursun, prenose Nezavisne.

Radovima na rekonstrukciji škole se, kako je navedeno i u pismu Odbora za obnovu škole, u selu stvorila nova, pozitivna atmosfera koja oživljava selo.

(www.jabuka.tv)

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer