Published On: Uto, kol 25th, 2015

OPROŠTAJ OD ARSENA: 'Bio je filozof u haiku formi. Njegovi stihovi su mudrost života'

‘Samo je on mogao ujediniti cijelu regiju, što je njegova smrt i napravila’, rekao je Igor Mandić

Na komemoraciji legendarnom kantautoru i skladatelju Arsenu Dediću u zagrebačkom Hrvatskom glazbenom zavodu ožalošćenoj udovici Gabi i djeci Sandri i Matiji brojni uglednici su izrazili najdublju sućut.
Na oproštaj s poštovanim kolegom i prijateljem došli su i Jasna Zlokić, Zoran Predin sa suprugom,Radojka Šverko, Igor Mandić sa suprugom, Zlatan Stipišić Gibonni, Nikša Bratoš i mnogi drugi. Tužan je bio i gradonačelnik Milan Bandić.
Komemoracija je započela Arsenovom pjesmom ‘Tvoje tijelo, moja kuća’ koju je izvela Lea Dekleva.
 

Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja, rekao je kako je Arsen najbolje štitio dignitet glazbe.

– I dok je gledao smrti u oči, stvarao je. Bio je najveći kojeg smo ikad imali’, rekao je Šaban.
Igor Mandić, otkrio je kako nije želio danas govoriti jer se s Arsenom dogovorio da će on njemu pjevati na sprovodu.

[envira-gallery id=”177908″]

‘Svi svojataju Arsena. Umro je posljednji čovjek koji je mogao objediniti cijelu bivšu Jugoslaviju. Samo je on mogao ujediniti cijelu regiju, što je njegova smrt i napravila. Bio je mrgud poput mene. Ponosio se srpskim porijeklom i hrvatskom domovinom i to su mu zamjerili, njegove korijene. Nije on bio nikakav ženski pjevač kako su ga vrijeđali godinama. Bio je filozof u haiku formi. Njegovi stihovi su mudrost života… On je za nas bio muzički Tin Ujević. Arsen je sipao stihove iz rukava kao Jacques Prevert u Francuskoj. Svi koji su bili uniformirani su mu išli na živce. Kao što bi mu išli na živce svi oni koji danas pričaju o njemu u stilu ‘moj Arsen je meni jednom rekao’. Trenutnoj boli, drugovi, nemojmo se dati. Ima vremena za plakati, rekao je Mandić.
Raspoloženje tuge i gubitka najbolje je opisao dugogodišnji glazbeni urednik Croatia Recordsa Siniša Škarica, koji je izrazio sućut obitelji te istaknuo kako Dedićeva smrt predstavlja golemi gubitak i za one koji nisu članovi njegove uže obitelji jer “svi smo mi njegova svojta, svi smo u rodu s njegovom glazbom i poezijom, onome po čemu se izdvajao, po čemu je bio velik”.

Pjesnik u skladatelju i skladatelj u pjesniku, kozmopolit par excellance, Arsen je bio svestrani umjetnik ali nadasve intelektualac širokoga registra koji je svojim djelom iskazao cijeli arsenal duha, napomenuo je Škarica.
Rade Šerbedžija je za kraj izrecitirao stihove ‘Neka ne nosi ulica moje ime, dajte je nekom brodu. Neka nikad brod s tvojim imenom sidro ne spušta i neka plovi’.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare