Published On: Pet, pro 14th, 2018

OPREZNO Otežan promet zbog snijega

Zbog novih snježnih padavina koje su tijekom noći i jutra zahvatile veći dio Bosne i Hercegovine, jutros se vozi po zasnježenom kolovozu.

Posebno je otežano kretanje na putovima u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima zemlje, gdje su padavine počele jučer u kasnim poslijepodnevnim satima i gdje na kolovozu ima oko pet cm snijega.

Posebno se skreće pažnja na putove na području Unsko-sanskog kantona, kao i na dionice: Livno- Bosansko Grahovo (Kazanci)- Drvar (Resanovci), Glamoč- Livno (Koričina), Šujica-Livno (Borova Glava), Bugojno-Kupres (Koprivnica)-Šujica, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje (Makljen), Sarajevo-Konjic (Ivan Sedlo), Travnik- Donji Vakuf (Komar), Srednje-Olovo (Nišići)- Kladanj (Karaula), Gacko-Tjentište (Čemerno), Sarajevo-Foča (Rogoj), te i na šire područje: Prijedora, Ključa, Mrkonjić Grada i Skender Vakufa.

U tim krajevima na dionicama u višim predjelima preporuka je korištenja lanaca za teretna vozila. Ekipe putnih službi nalaze se na terenu i obavljaju neophodne intervencije.

Na jugu zemlje trenutno se prometuje po pretežno mokrom kolovozu, a skreće se pažnja i na učestale odrone.

Vozačima se savjetuje opreznija vožnja prilagođena trenutnim uvjetima i stanju na putovima.

Apelira se na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje i zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

U tijeku je sanacija tunela Vranduk II i dva mosta zbog čega je izmijenjen režim prometa na dionici M-17 Zenica-Nemila. Vozila iz smjera Zenice koriste magistralni put M-17, dok se u suprotnom smjeru prometuje regionalnim putem R-445 Nemila-Zenica.  Sanacija mosta izvodi se na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog čega je promet teretnih vozila obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac preko Donjeg Vakufa i Travnika, dok putnička vozila prometuje obilaznicom u neposrednoj blizini.

Izdvajaju se i ostale dionice gdje je zbog sanacijskih radova izmijenjen režim prometa: dionica autoputa A-1 Sarajevo zapad-Lepenica, dionica autoputa Bosanska Gradiška-Banja Luka, kao i magistralni putevi: M-17 Mostar-Čapljina, M-5 Mrkonjić Grad-Ključ, M-4 Teslić-Karuše, M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-16 Banja Luka-Jajce i M-18 Olovo-Kladanj.

Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj na graničnom prijelazu Izačić zabranjen je promet za teretna vozila preko 3,5 t. Na ostalim graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Zbog radova u Hrvatskoj i dalje obustavljen promet na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor, priopćeno je iz IC BiHAMK-a.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare