Published On: Čet, ruj 30th, 2021

OPREZ, VIJEST JE IZ DOPISNIŠTVA HINA-e u SARAJEVU: “Palmer započeo novi krug pregovora o izmjenama izbornog zakona BiH”

Posebni izaslanik američkog State Departmenta zadužen za reformu izbornog sustava u BiH Matthew Palmer doputovao je u Sarajevo gdje je započeo novu seriju razgovora čiji je cilj potaknuti pregovore kako bi se došlo do rješenja za izmjene izbornog zakona, potvrdili su iz veleposlanstva SAD u BiH.

“Jednakopravnost glasa svakog građanina i njihovo pravo da se kandidiraju predstavljaju samu srž demokracije i ovo je ključna prilika koju BiH treba iskoristiti ove godine”, stoji u objavi na Twitter profilu američkog veleposlanstva.

Palmer je u Sarajevo doputovao u srijedu i odmah se sastao s članovima Sredšnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP). Na tom su sastanku bili i američki veleposlanik u BiH Eric Nelson i šef delegacije Europske unije u BiH Johann Sattler.

Iz SIP-a je priopćeno kako su članovi tog tijela informirali američke i europskog diplomata o sadržini svog prijedloga za izmjene i dopune izbornog zakona BiH koje su poslane državnom parlamentu sredinom rujna BiH te su ukazali na važnost uvođenja novih tehnologija u izborni proces.

Istaknuto je kako su Palmer, Nelson i Sattler dali potporu radu SIP BiH kao i potrebi da se o njihovu prijedlogu izmjena izbornog zakona raspravlja u parlamentu.

Neke političke stranke poput HDZ BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika osporavaju zakonitost sadašnjeg saziva SIP-a i odbijaju suradnju s tim tijelom jer smatraju da su na nezakonit način njegovim članovima imenovani sadašnji predsjednik izbornog povjerenstva Željko Balakar, nekadašnji savjetnik Željka Komšića, kao i dva srpska člana koji su navodno bliski oporbenoj Srpskoj demokratskoj stranci (SDS).

Palmer je u BiH stigao u trenutku kada su pregovori među političkim strankama o izmjenama izbornog zakona potpuno blokirani a HDZ BiH i Stranka demokratske akcije (SDA) inzistiraju na svojim davno definiranim udaljenim pozicijama pri čemu nema nikakvih naznaka mogućeg kompromisa dok se izbori planirani za listopad naredne godine bliže.

HDZ BiH traži da se pitanje izbora članova Predsjedništva BiH regulira uspostavom dvije ad hoc izborne jedinice unutar Federacije BiH dok SDA to odlučno odbija uz tvrdnju kako bi to vodilo daljim etničkim podjelama države.

Oporbena Naša stranka (NS) koja u suradnji s koalicijskim partnerima ima ambicije preuzeti vlast od SDA u Federaciji BiH na narednim izborima ovog je tjedna predstavila svoj prijedlog izmjena ustava a time i izbornog zakona po kojima bi se Predsjedništvo BiH ukinulo a uveo institut predsjednika kojega bi birao parlament i imao bi vrlo ograničene ovlasti.

Ustav BiH definira kako se iz Federacije BiH u Predsjedništvo BiH biraju jedan Hrvat i jedan Bošnjak, a iz Republike Srpske jedan Srbin, prenosi Hina.

Napomena: Teskt je pisan iz Sarajeva iz dopisništva HINE, iz ureda kojeg smatramo okupiranim od strane SDA. Za što imamo i više nego osnovanje sumnje. Navode u tekstu stoga uzmite s rezervom i dobro ih proučite. Tekst je vrlo vjerojatno pisao Ranko Mravak, otvoreni lobist i propagandist  većinske bošnjačke nacionalne pozicije u BIH.  On i Robert Bajruši, drugi SDA zet, najvrjedniji nakon Komšića.  oba rade na propagandi SDA stavova u Hrvatskoj.

O tome kako je SDA preuzela dopisništvo HINA-e u Sarajevu više imate tu:

SDA BAŠ VOLI SVE HRVATSKO: Preko stanovitog Ranka Mravka preuzeli su i dopisništvo HINA-e u Sarajevu

guest
nije obvezno
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x