Oprečni stavovi SAD i Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a o Inzkovom izviješću

Sljedeće šestomjesečno razdoblje bit će ključno za BiH, jer politički lideri imaju šansu u interesu građana pokrenuti reformske procese u skladu s europskim inicijativom, rekao je Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH predstavljajući u vijeću sigurnosti UN-a šestomjesečni izvještaj o napretku u BiH.

On je, međutim, rekao da nema jamstava da će napredak biti i ostvaren ako se, kako je rekao, nastave politike podjela i nacionalizma, optužujući SNSD da je na stranačkom saboru pozvao na referendum o otcjepljenju RS 2018. godine, kao i na deklaraciju Narodne skupštine RS o nepriznavanju odluka Ustavnog suda BiH.

“Ali postoje političke snage u zemlji koje žele raditi zajedno i njima moramo dati našu punu proaktivnu podršku u dolazećim mjesecima”, rekao je Inzko.

Dodao je da su “politike podjele i nacionalizma poražene prije 20 godina” i da im je mjesto u povijesnim knjigama. Naglasio je da će, ukoliko bi se te politike aktivirale, primijeniti svoja ovlaštenja, a od međunarodne zajednice je zatražio podršku za njegov Ured, naglasivši da ta podrška sve više slabi.

Inzko je rekao da je sedam dana nakon što je podnio izvještaj UN-u u Zvorniku došlo do incidenta u kojem je, kako je rekao, usamljeni napadač ubio policajca i ranio drugu dvojicu.

David Presman, predstavnik SAD, rekao je da je njihova najveća zabrinutost kontinuirana aktivnost Milorada Dodika, predsjednika RS, na, kako je rekao, potkopavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, podsjetivši da njegova stranka bojkotira rad državnog parlamenta.

“Dodik je nedavno davao izjave u kojima je doveo u pitanje autoritet federalne vlasti”, rekao je on, također spomenuvši deklaraciju o neovisnosti ako RS ne ojača svoju autonomiju do 2017. godine, prenose Nezavisne novine.

Kritizirao je i novi zakon o javnom redu i miru RS koji, kako je istakao, potkopava slobodu govora i demokratsko pravo na izražavanje. Zatražio je i od vlasti RS da omoguće pristup dokumentima OHR-u, i pohvalio rješenje pitanja tri lokacije vojne imovine, što je, naglasio je, pozitivan korak u pravcu aktiviranja Akcijskog plana za članstvo u NATO-u.

“Pozdravljamo napore vlasti BiH da riješe pitanje boraca koji odlaze u Siriju. BiH je integralni član koalicije protiv ISIL-a i sigurala je prijeko potrebno streljivo za iračke snage”, rekao je on, pohvalivši i napore na suzbijanju ekstremizma.

Vitalij Čurkin, predstavnik Rusije, rekao je da izbori održani u demokratskoj atmosferi pokazuju da su domaće vlasti spremne raditi zajedno na rješavanju problema bez miješanja međunarodne zajednice, navodeći da je važno da se nastavi proces preuzimanja odgovornosti s međunarodne zajednice na lokalne snage, dodavši da treba transformirati prisutnost OHR-a. Naveo je da bi se OHR trebao baviti samo agendom 5+2, a da sve ostalo trebaju rješavaju tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

“Visoki predstavnik ne predlaže nikakva konstruktivna rješenja. On samo iznosi nelegalne i neopravdane optužbe na račun liderstva bosanskih Srba koje, navodno, potkopava daytonsko uređenje BiH”, rekao je on, skrenuvši pažnju na izvještaj koji je RS podnijela glavnom tajniku UN-a. Također, on je rekao da visoki predstavnik mimo mandata forsira članstvo BiH u EU i NATO-u, a optužbe na račun Srba, kako je rekao, samo ohrabruju antidaytonsko djelovanje Bošnjaka i Hrvata.

Naveo je i da raste ekstremizam među bošnjačkom populacijom i drugim muslimanskim zajednicama u regiji, prenosi banjalučki list.

“Teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku je samo potvrda tih trendova”, rekao je, dodavši da treba posvetiti pažnju odlasku pojedinih Bošnjaka na sirijska ratišta kako bi se borili s teroristima.

Većina veleposlanika pozvala je lidere u BiH da podrže europsku inicijativu, pohvalivši novi pristup prema BiH koji su inicirale Njemačka i Velika Britanija.

Dodik: Inzko neće da kaže zašto su RS otete nadležnosti

Visoki predstavnik bi trebao odgovoriti na pitanja zašto su RS otete nadležnosti umjesto što kroz svoj jednostrani pristup ignorira realnost u BiH, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

“I mi smo uputili izvještaj koji će biti prisutan. Godinama Inzko isprazno podnosi izvještaje bez ikakvih zaključaka, tako će biti i ovaj put. To pokazuje njegovu nemoć i da ne može proći s lažima, s onim što nameće i pokušava nametnuti svijetu”, naglasio je Dodik.

On je dodao da je apsurdno to da je stav jedne političke stranke važan da se iznese u Vijeću sigurnosti, ali da se izvještaj piše čitajući federalne medije./HMS/