OPRAVDANA BRIGA: Inzko je zabrinut da će se u školama učiti kako se BIH raspala zbog njega

Bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko dao je intervju austrijskom Die Presse. Inzko je prije odlaska nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina što je dovelo do toga do bojkota institucija BiH od strane dužnosnika RS.

Christian Schmidt, upozorio je u izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a, koje taj izvještaj nije razmatralo da će se Bosna i Hercegovina raspasti.

-U potpunosti dijelim ocjenu Christiana Schmidta. On je opisao trend: ako se ovako nastavi, moglo bi doći do toga. To bi također moglo potkopati Dejtonski sporazum, kojim je uspostavljen mirovni poredak u Bosni i Hercegovini 1995. godine, izjavio je Inzko za austrijski Dnevnik.

Inzko je kazao kako je Zapad do sada uglavnom umanjivao problem: Dodik samo priča i prijeti.

-Ali sada poduzima konkretne mjere: već je odlučeno da se povuče iz državne agencije za lijekove. Dodik je najavio izlazak iz Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća koji imenuje sudce i tužitelje za cijelu državu, izlazak iz tajne službe i poreskog sustava, da spomenemo samo nekoliko najava. Prije svega, međutim, želi da osnuje vojsku za Republiku Srpsku. Tada bi zemlja imala dvije vojske sa svim njihovim posljedicama. Međunarodna zajednica je bila neizmjerno uspješna nakon 1995. godine, a stvaranje zajedničke vojske nakon krvavog rata kada su postojale tri vojske je vjerojatno bilo njeno najveće postignuće. Dodik je pristao na ono što sada rado negira, kaže Inzko.

Inzko kaže kako nikada nije bilo tako dramatične situacije kao što je u ovom trenutku.

-Zovu me ljudi iz Bosne i pitaju me hoće li biti rata i trebaju li zbog toga seliti. Zatim ih smirujem i citiram specijalnog predstavnika SAD Gabriela Escobara koji je ovih dana boravio u Sarajevu. On je javno izjavio da rata neće biti. To znači da je ponovo povećan interes SAD za Bosnu i Hercegovinu i za održavanje mira. Nakon diplomata Matta Palmera i Gabriela Escobara, ministar vanjskih poslova Tony Blinken sada šalje svog savjetnika Dereka H. Cholleta u Bosnu i Hercegovinu. I sve to u roku od da tjedna kaže Inzko

Upitan zašto Dodik sada odjednom juri u ovom pravcu, Inzko kaže kako je Dodik često najavljivao referendume i govorio o secesiji.

-Već 15 godina. Ali ovoga puta sve je eskaliralo. Raspoloženje u zemlji nikada nije bilo tako loše kao sada. Ovim najavama mislim da Dodik pokušava pobijediti na izborima sljedeće godine. Prije svega, međutim, želi odvratiti pažnju od činjenice da nema što za pokazati. Tu su katastrofalno niske mirovine i plaće, nema novih projekata i, prije svega, nema perspektive. Narod napušta zemlju, uključujući i Republiku Srpsku. Ali imao bi sve šanse da napiše priču o uspjehu poput Bavarske u Njemačkoj. Uspješna priča Republike Srpske unutar Bosne i Hercegovine. Nitko ga ne bi zaustavio. Imao bi bilo kakvu podršku. I tada bi došlo do pozitivne spirale. Koji je entitet bolji, uspješniji. Republika Srpska ili bošnjačko-hrvatska polovica zemlje.

Na konstataciju kako postoje nade da će se SAD ponovo uključiti pod vodstvom predsjednika Joa Bidena, Inzko kaže kako se povećano interesovanje Amerikanaca za vidi i po tome što je Biden proteklih dana poslao tri izaslanika u BiH.

-I to iako je Bosna i Hercegovina manja stvar za SAD u odnosu na krize poput Tajvana, Afganistana ili Bliskog istoka. Biden zna da je kroz Dayton i Bosna i Hercegovina američka beba. Amerika je okončala rat. On želi da ovo dovede do sretnog kraja. Za to je potrebno trostruko B: Berlin, Brisel i Biden. Ako sva trojica surađuju, uspjet će, kazao je Inzko za Die Presse./HMS/