Published On: Sub, lis 22nd, 2016

Oporba u Venezueli osuđuje vladin 'državni udar'

Venezuelska oporba, bijesna zbog zamrzavanja referendumskog postupka protiv nepopularnog predsjednika Nicolasa Madura, pozvala je Venezuelce na prosvjed u čitavoj zemlji koji bi osudio vladin ‘državni udar’.
Novo dizanje tenzija u toj južnoameričkoj zemlji gdje vlada dvostruka kriza – politička i gospodarska, nastalo je objavom prekida skupljanja potpisa u četvrtak, što je trebala biti etapa na putu izglasavanja ili neizglasavanja ostanka na položaju predsjednika Nicolasa Madura, koji to mjesto zauzima od 2013. nakon smrti Huga Chaveza.
Nacionalno izborno vijeće koje oporba optužuje za dosluh s vladom, navelo je lažiranja oporbe kao opravdanje prekida prikupljanja potpisa.
‘Došlo je do državnog udara u Venezueli, to se ne može drukčije zvati. Vrijeme je da se zaštiti Ustav bolivarske republike Venezuele’, kazao je u petak Henrique Capriles, žestoki Madurov protivnik i jedan od čelnika Stola za demokratsko jedinstvo, koalicije koja okuplja venezuelanske oporbene stranke.
Oporba će, kako kaže Capriles, organizirati u nedjelju ‘izvanrednu sjednicu Narodne skupštine gdje će se donijeti odluke’.