Published On: Pet, velj 4th, 2022

Oporba optužila Grlića Radmana za neuspješnu politiku prema BiH jer nije izmijenjen Izborni zakon, evo što im je odgovorio

Hrvatski oporbeni zastupnici na posebnoj su sjednici dvaju saborskih odbora optužili šefa hrvatske diplomacije Gordana Grlića Radmana za neuspjeh u politici prema BiH, na što je on odgovorio da je hrvatska vlada učinila puno kako bi se promijenio izborni zakon u BiH te da ispravlja “grijehe” prethodnih vlada.

„Ne mogu pristati na politiku koja ima ulogu anesteziologa pri operaciji političkog obezglavljivanja Hrvata u BiH“, kazao je Nino Raspudić, član kluba zastupnika MOST-a, na zajedničkoj sjednici Odbora za Hrvate izvan Hrvatske i Odbora za vanjske poslove o situaciji u BiH i susjedstvu kojoj je prisustvovao Grlić Radman.

„Ide se prema političkoj giljotini koja će se dogoditi u jesen“, istaknuo je Raspudić.

Opći izbori trebali bi se održati u Bosni i Hercegovini u listopadu 2022., a nije postignut dogovor hrvatskih i bošnjačkih stranaka o izmjeni izbornog zakona koji trenutno omogućava brojnijim Bošnjacima da izaberu hrvatskog člana predsjedništva i dostatan broj članova Doma naroda FBiH za formiranje entitetske vlade.

„Ne radi se ništa. Hrvatska se ne ponaša kao suverena država i dogodit će se politička egzekucija Hrvata na tim izborima“, kazao je Raspudić koji smatra kako je bilo očito da bošnjačka strana nije bila spremna za dogovor te da ga je trebalo nametnuti vanjskopolitičkim pritiskom.

Arsen Bauk istaknuo je da međunarodna zajednica posreduje „kako tko uspije biti bolji lobist“ te da tu postoji prostor za hrvatsku vanjsku politiku.

„Pitanje utjecaja Hrvatske treba biti ograničeno na poštivanje onoga što je na međunarodnoj razini dogovoreno i intervenciju kada vidimo da se to zloupotrebljava ili se na neki način iskrivljuje. Prvenstveno vidimo to kao problem izbora predstavnika u Dom naroda“, kazao je SDP-ov zastupnik.

Domagoj Hajduković iz Kluba socijaldemokrata istaknuo je da hrvatska vanjska politika mora biti artikuliranija, fokusiranija i jasnija po pitanju BiH i položaja Hrvata.

„Smatram skandaloznim da jedino Hrvati nemaju televizijski program u Bosni i Hercegovini. Po meni je to izuzetno loše“, kazao je.

Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista istaknuo je da je hrvatska politika „doživjela poraz“ te je apelirao na vladu da „povuče hrabrije mjere“ ako se ne postigne dogovor o izmjeni izbornog zakona.

Smatra da bi Hrvatska u tom slučaju trebala „pokrenuti pitanje revizije Daytonskog sporazuma i formiranje zasebne federalne jedinice u BiH koja očito jedino može osigurati opstanak Hrvata u BiH”

Grijesi ranijih vlada

Grlić Radman je istaknuo da problem preglasavanja Hrvata „nije problem od jučer“ te da trenutna vlada „čini sve ono što je propušteno“.

„Puno je tu truda i rada, koji se ne vidi“, kazao je, dodavši da je Hrvatska tek sada prepoznata na europskoj razini kao država s posebnim interesom za BiH, kao što, primjerice, Irska ima interes za Sjevernu Irsku.

Smatra da je hrvatska vlada uspjela pokazati kako koncept konstitutivnih naroda nije protivan implementiranju presuda Europskog suda za ljudska prava, koji je presudio da BiH diskriminira pripadnike ne-konstitutivnih naroda jer se ne mogu kandidirati za predsjedništvo, kao i Hrvate i Bošnjake u Republici Srpskoj te Srbe u Federaciji BiH.

Istaknuo je kako je prethodno postojala „nerealna sumnjičavost“ da se hrvatskim zahtjevom „promiču daljnje etničke podjele“

„Mi sada ispravljamo grijehe ranijih vlada koje su se pasivno odnosile prema pitanju BiH“, kazao je, dodavši da se u Saboru govorilo da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH, aludirajući na izjavu bivše ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, te da je bivši predsjednik Stipe Mesić zagovornik građanske BiH.

„To su opasne teze, mi imamo još u Hrvatskoj nerazumijevanje“, kazao je.

Grlić Radman je istaknuo da je neuspjehu pregovora doprinijelo i prebacivanje fokusa međunarodne zajednice uslijed povlačenja Republike Srpske iz državnih institucija, nakon što je Visoki predstavnik Valentin Inzko donio zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, što je, po Radmanu, „suštinski ispravan“ zakon, ali je donesen u krivom trenutku te je otežao preuzimanje funkcije svom nasljedniku Christianu Schmidtu.

„Ovakva je situacija išla na ruku i bošnjačkim strankama koje se trude zadržati status quo jer je sada postalo jednako važno (međunarodnim akterima) privoliti dužnosnike iz RS-a na deblokadu rada institucija“, kazao je Grlić Radman.

Šef hrvatske diplomacije istaknuo je da, ako se ne postigne dogovor o izmjeni izbornog zakona, treba odgoditi izbore.

Čović i Pupovac u Banja Luci

Dio zastupnika osvrnuo se na govor Dragana Čovića u Narodnoj skupštini Republike Srpskoj te na sudjelovanje člana parlamentarne većine i predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca na obilježavanju neustavnog Dana Republike Srpske.

Čović je u utorak poručio zastupnicima u Narodnoj Skupštini RS: “Vi čuvajte RS. Na tome vam mogu svi samo zavidjeti”,

Bojan Glavašević iz Zeleno-lijeve koalicije zapitao se „postoje li neke granice koje u političkom diskursu možda ne treba prelaziti“, dok je Hajduković istaknuo da mu je „degutantno“ razgovarati o „nekom savezništvu s Dodikom, jer tko sa vragom tikve sadi…“

Raspudić je istaknuo kako mu je jasna suradnja s Dodikom jer je alternativa Srpska demokratska stranka (SDS) koja je etnički očistila i stvorila Republiku Srpsku, ali „nema želuca za one emotivne govore“.

Grlić Radman se nije referirao na Čovićev govor, ali je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, istaknuo da je to „silom pobratimstvo“ te da je savez s Dodikom posljedica bošnjačkog odnosa prema Hrvatima.

Stjepan Bartulica iz Domovinskog pokreta je kazao kako je „očekivao jasniju osudu“ Pupovčeva prisustvovanja na obilježavanju Dana RS te da je taj posjet bio „štetan“ također jer time utječe na percepciju hrvatske vanjske politike.

„Pupovac je dao odgovor, to nije tema“, kazao je Grlić Radman./Hina/HMS/

guest
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
3 mjeseci prije

Iskreno Radmane hrvati BiH su razočarani s tobom i hrvatskom vladom o vašem angažmanu.Šutite ko zaliveni.Ne smijete pisnut od EU.
Bojite se svega i svačega.Da su se hrvati BIH tako plašili kad su vam branili Hrvatsku ,vas sad ne bi ni bilo
Trznite se malo ,šta ste podvili rep .Pokažite bar malo hrabrosti pa šta god bude .Za promjenu bar jednom rizikujte.

Stižemo🇬🇧🇺🇸🇬🇸
Stižemo🇬🇧🇺🇸🇬🇸
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

On je ministar susjedne zemlje i svako miješanje u unutarnje odnose u BiH je suvišno.Neka gledaju svoja posla.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Stižemo🇬🇧🇺🇸🇬🇸
3 mjeseci prije

Ti se našla praviti pametna .Zaljepila se na svaki članak ko krpelj.Nitko te ništa nije pitao

Stižemo🇬🇧🇺🇸🇬🇸
Stižemo🇬🇧🇺🇸🇬🇸
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

Sloboda govora i mišljena je stvar demokracije promicatelju Evropskih vrijednosti.

tabula
tabula
Šta ti kažeš na ovo?  Stižemo🇬🇧🇺🇸🇬🇸
3 mjeseci prije

To ti kao potpisnik daytonskog sporazuma tvrdiš?

Stižemo🇬🇧🇺🇸🇬🇸
Stižemo🇬🇧🇺🇸🇬🇸
Šta ti kažeš na ovo?  tabula
3 mjeseci prije

Srbija i Hrvatska su potpisale mirovni sporazum jer su bile učesnice u ratu u BiH.Na bazi međunarodnog sukoba koji se odvijao na teritoriju BiH a u kojem su učestvovale navedene države,potpisale su mir jer su vojno djelovale na teritoriji BiH.Nisu garantira Dejtona,već supotpisnici jer su ratovale.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Stižemo🇬🇧🇺🇸🇬🇸
3 mjeseci prije

Šta je alija radio za to vrijeme ,igrao klikera.Daj ne prosipaj se više .
Uvijek glumite nekakve žrtve Dosadili ste više svima.

Stižemo🇬🇧🇺🇸🇬🇸
Stižemo🇬🇧🇺🇸🇬🇸
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

Svi su potpisali mir tj.da se prekine rat.I Alija.Ali safloskulom da su Srbija i Hrvatska garantira mira je čista laz.Potpisali mir jer su učestvovali u ratu,
. i POINT.

Lincoln
Lincoln
Šta ti kažeš na ovo?  Stižemo🇬🇧🇺🇸🇬🇸
3 mjeseci prije

ali u …. sta ste vi apsolutni tumaci svega i svacega

Lincoln
Lincoln
Šta ti kažeš na ovo?  Stižemo🇬🇧🇺🇸🇬🇸
3 mjeseci prije

aha to je vase tumacenje jedino

Last edited 3 mjeseci prije by Lincoln
Lincoln
Lincoln
Šta ti kažeš na ovo?  Stižemo🇬🇧🇺🇸🇬🇸
3 mjeseci prije

a kad burdus i jaca pametuju to ti je pozeljno licemjeru

Hm da
Hm da
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

Radman se boji da ce morat platit ratnu odstetu zbog agresije na BiH.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Hm da
3 mjeseci prije

Kad će te vi platiti Hrvatskoj smještaj po hotelima na jadranu za vrijeme rata.Da ne bi Hrvatske ne bi se znalo za vas ,licemjeri .Treba vam sve granice zatvoriti

Lincoln
Lincoln
Šta ti kažeš na ovo?  Hm da
3 mjeseci prije

vi ste jos duzni za smjestaj izbjeglice

AC/DC
AC/DC
Šta ti kažeš na ovo?  Hm da
3 mjeseci prije

A tko je to BiH ???
Tvoja filđžan država na 23,7% BiH???
A šta smo mi na 76,3% BiH teritorija???
Hm da!!!

Ero s onoga svijeta
Ero s onoga svijeta
3 mjeseci prije

Nije svako zlo za zlo! Ovako ce prije biti Herceg Bosne, sve drugo je maltretiranje u nedogled!

Hm da
Hm da
Šta ti kažeš na ovo?  Ero s onoga svijeta
3 mjeseci prije

Ali za HB sud je rekao da je to bio projekat UZP.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Hm da
3 mjeseci prije

Koji sud 😂😂😂😂,misliš onaj potplaćeni😂😂

Lincoln
Lincoln
Šta ti kažeš na ovo?  Hm da
3 mjeseci prije

ne prizna 65% covjecanstva taj sud pa nas promil se pridruzuje njima

Izmetbegović
Izmetbegović
3 mjeseci prije

HRVATSKA SE PROBUDILA!! Mošnje kmeče na sve strane, silni intervjui jer vide da je pojas Gaze jako blizu.. Gladno pola mošnjana, smrznuto, juče ode još 4 vrhunska doktora od respirator ubojice kakirove bule, nered na sve strane. Na kraju balade bit ćete manji od makova zrna, već su počela vraćanja na didovu vjeru, vraća se alija na Ilija. 😁 😁

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
3 mjeseci prije

Zaboravio si ili nisi bio ovdje U RATU PA SPOMINJES GAZU… šta znači GAZIJA PITAJ SUNARODNJAKE SVOJE..

Lincoln
Lincoln
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

znaci ono gdje ti jesi a to je fildzan

Veritas über alles
Veritas über alles
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

Jesu li to oni što gaze pa zagaze 2 metra u dubinu pa ih još na rate izvlače svake godine?

Last edited 3 mjeseci prije by Veritas über alles
vitina
vitina
3 mjeseci prije

Znaju li po ovom pitanju išta reći ona tri HDZ-ova fikusa sa liste za “dijasporu”, kojima bi briga za Hrvate u BiH trebala biti osnovna zadaća kao saborskim zastupnicima. Baš smo mi tužan narod, koji se izgleda nikada neće opametiti.

Last edited 3 mjeseci prije by vitina
Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
3 mjeseci prije

Dosadni ste vi samoproglaseni dijasporci iz južne Bosne…čitavoj hrvatskoj i europskih javnosti .samo blekecete.ko jarci…kakite kakite ko da je Musa poceo derati jarca…

vitina
vitina
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

O jado jadni! Zaudaraš na nečovještvo.

Lincoln
Lincoln
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

fildzanisto juzna Bosna su Hadzici

tabula
tabula
3 mjeseci prije

Da im veliki gazda naredi da idu “braniti” Ukrajinu, trčali bi k’o ludi da izvrše naređenje. Normalno ne bi išli oni, poslali bi ovce kao topovsko meso za interese velikog gazde. A kad je u pitanju glas i vapaj naroda za spašavanje svojih sunarodnjaka u susjednoj državi, onda pljušte politikantske floskule na sve strane. Ostaje mi u sjećanju njegova “patriotska” izjava:”Hrvatska će jasno i odlučno reagirati, ako Rusija napadne Ukrajinu.” Do sada nisam čuo ni 0,00% oštrine u izjavama upućenim onima koji uništavaju njegov narod u BiH. Tko je taj čovjek? Patriotizam na nuli iliti ništici. Ambicije? Do neba, ali za neko vrlo visoko mjesto u Bruxellesu, pazeći pri tom da ne učini nešto što se ne bi svidjelo Amerima. Prema svojima: oštar, prema zapadnoj političkoj vrhuški: poltron.

Last edited 3 mjeseci prije by tabula
Kiklop
Kiklop
3 mjeseci prije

Ministar ,, Za spoljnju uporabu” ( Soljic ) jedne drzave clanice EU ni engleski ne govori – ne zna.
Sramoto vasa.
Sta ce nas on braniti kada nije sposoban.Da nas je on branio bilo bi jos gore…

Hm da
Hm da
3 mjeseci prije

Glede izbornog zakona problem je presuda međunarodnog suda za UZP.
Sta ako BiH bude trazit ratnu odstetu od Hrvatske za agresiju.

Kiklop
Kiklop
Šta ti kažeš na ovo?  Hm da
3 mjeseci prije

Dobiti ce te je kao i od Srbije…

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Hm da
3 mjeseci prije

Hoće tražiti isto ko od Srbije😂😂😂😂

Lincoln
Lincoln
Šta ti kažeš na ovo?  Hm da
3 mjeseci prije

dobit cete po usima

Pocrtan
Pocrtan
Šta ti kažeš na ovo?  Hm da
3 mjeseci prije

Jarane,ti si izgleda bankrot mama.