OPET SAZAD – KVESIĆ: Tih 40 milijuna kuna i nije neki novac, nama je baš potriba

“Još da nas zapostavi i Hrvatska, to bi tek bilo strašno. A onda – gdje s pacijentima? Gdje bi Hrvatska s njima? Narod Hercegovine, Hrvati iz Bosne i Hercegovine, oni su za HDZ kako god se okrene. Znači, ne treba ništa dat, oni su opet za HDZ. , kaže za 24sata ravnatelj bolnice u Mostaru Ante Kvesić.

Novinarka 24sata razgovarala je s dr. Antom Kvesićem, ravnateljem Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru kojoj Vlada RH donira 43 milijuna kuna. Svrha te uplate je pomoć u borbi protiv koronavirusa.

Dok jedni tvrde da je ova donacija zapravo HDZ-ovo dodvoravanje tamošnjim glasačima, drugi argumentiraju da će, ne ostvare li se uvjeti u Mostaru, Hrvati iz Hercegovine pohrliti u ionako preopterećeni splitski KBC. Ono što je sigurno jest da su u BiH zaražene najmanje 904 osobe, a preminulih je 36. Brojke su u porastu.

A iz izjava dr. Kvesića iščitava se da ustanova ne može računati na pomoć Federacije Bosne i Hercegovine. Zanemariva je u odnosu na stvarne potrebe, budući da bolnica neprekidno vodi bitku s dugovima.

Kvesića smo najprije upitali za njegovo mišljenje oko polemika koje je donacija uzrokovala, a pričao je i o stanju pacijenata, nedostatku zaštitne opreme te organizaciji rada u ovako izvanrednoj situaciji. Dodajmo da je ovaj ravnatelj i profesor kirurgije na mostarskom Medicinskom fakultetu, a tamošnji mediji ga predstavljaju kao istaknutog člana HDZ-a BIH.

Kako gledate na podijeljenost u društvu koja je nastala zbog donacije mostarskoj bolnici?

– Gledajte, ljudi reagiraju po nekakvom svom osjećaju. Mislim da ne treba analizirati i vraćati filmove o tome kako smo mi oduvijek bili dio hrvatskog korpusa pa i u najtežim danima. Osnovna i ustavna obveza Hrvatske je pomagati hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini. A s druge strane, iskreno, mi već imamo dovoljno zapostavljanja od onih koji nas ne bi trebali zapostavljati. Još da nas zapostavi i Hrvatska, to bi tek bilo strašno. A onda – gdje s pacijentima? Gdje bi Hrvatska s njima? Tako da, razumijem ljude, imaju nekakav svoj film, misle; nemamo mi, a dajemo njima, ali i mi smo mi, ja ne dam da mi nismo vi.

Je li ova donacija dovoljna?

– Koliko god je teško stanje u Hrvatskoj, 40 ili 60 milijuna kuna koliko su odvojili za sve naše dva-tri ustanove i nije neki novac. Da ne bi krivo shvatili. nama to dobro dođe, nama je to fantastično, ali potreba je, jer bolnici treba velika pomoć, a i ovaj narod je hrvatski narod. Treba malo više empatije. Ovo je jedina bolnica za tercijarnu razinu za Hrvate i mi ćemo je čuvat. Dolaze nan iz svih regija Bosne i Hercegovine jer samo tu i mogu doći. Vrata su, dakako, otvorena. To su naša. Nema drugih vrata. Koristim priliku da se zahvalim Vladi koja je bez obzira na tešku situaciju pripoznala da i nas ima ovamo.

Bučne su tvrdnje da HDZ ovim potezom kupuje glasače u Hercegovini. Ima li u tome istine?

– Osobno, ja se ne bavim politikom. Ali, kad se radi o tom segmentu, narod Hercegovine, Hrvati iz Bosne i Hercegovine, oni su za HDZ kako god se okrene. Znači, ne treba ništa dat, oni su opet za HDZ. Iz svih drugih razloga, ne samo političkih. Nego jednostavno, ode imamo HDZ i to je to. Ni nemamo druge opcije u BiH nego stalno – HDZ. Iskreno, imali smo nekakvih drugih opcija i to je bio kaos. Samo HDZ. To je to. Ne trebaju se bojati za glasove, he-he. A ovo, to je pomoć za bolesne, ne za politiku. Idemo dalje!

Hah, upravo ste rekli stari slogan HDZ-a!

– E, nisam ja na to mislio…

Dobro, dobro. Kažite, kakvo je trenutno stanje u bolnici?

– Pet-šest pacijenata je na respiratoru, na Odjelu za Covid imamo dosta ležećih pacijenata, ali recimo da je stanje za nijansu bolje. Spremamo se za puno šire razmjere, nadamo se da ih neće biti. Nije ugodno, ali eto proć će i to, naviknut ćemo. Zadnjih dana u Čitluku i Međugorju se pojačalo, svako tol’ko se pojavi ovde-onde, naravno virus je nešto što se ne zaustavlja ogradama.

Imate li zaraženih djelatnika?

– Četiri čovika su nam pozitivna. Neki leže na Odjelu. U izolaciji je i do trideset zaposlenika bolnice i neki njihovi kontakti. Za sad nitko nema simptome.

Je li bolnica generalno u dobrom stanju? Često vidimo onu fotografiju snimljenu iz vana…

– …da, onu kad je lijep i sunčan dan bio, he-he. Pa gledajte, imali smo sasvim korektnu bolnicu. Uz pomoć Hrvatske izgrađena je suvremena građevina zbilja tehnološki izvrsna, ali nama je stalno problem što smo puno morali trošiti, više nego što smo imali sredstava. Imamo kadra, ali ova situacija s koronavirusom cijeli svijet je zatekla nespreman. Odjednom smo morali cijelu bolnicu preorijentirati.

Kako se vi kao rukovodstvo bolnice snalazite u ovoj situaciji?

– Jednostavno smo na oprezu, kalkuliramo najbolji okvir. Imamo krizni stožer na razini bolnice, svaki dan sastanci. Danas doneseš jednu odluku sutra vidiš da nije bila dobra i tako. Eto, preživjet ćemo. Nešto novo na tržištu nan se dogodilo i eto. Ja vjerujem da će ipak toplo vrijeme vratiti tu priču malo u normalu, a ako se ne vrati, moramo se boriti. To je strašno zadnja dva, tri mjeseca, to što smo mi radili… Ne znam, to je svaki dan izmišljanje, nitko nema prave upute za ovo. Mi imamo ovu bolnicu i moramo osigurati na pet-šest mjesta punktove za koronavirus, za pacijente ove-one, to je čudo jedno što radimo. Ali nas ima dovoljno. Tooo su sve sposobne glave. I idemo dalje.

Treba li vam još nešto osim značajnih ulaganja?

– Velik problem su trenutno zaštitna sredstava. Njih nema. Došli smo u situaciju da molimo da nam se pošalje, posudi 500 maski, ali to nije samo naš problem nego problem cijele Hrvatske, ja sam se javio ljudima koji su na izvoru pa su mi poslali 500 maski i to je čudo. Nedostatak zaštitne opreme ogroman je problem jer ljude morate izložiti, oni moraju pregledati zaraženog pacijenta. Veliki izbor i veliki rizik je to, jer onda zdravstveni djelatnik dobije virus i ide u izolaciju 15, 20 dana najmanje, ode ti kadar dok si reka keks.