Published On: Pon, srp 23rd, 2018

Opet ne valja – Kijev zbog isprike Vide i Vukojevića Rusiji Hrvate optužio za izdaju

Utjecajna ukrajinska političarka iz zapadne Ukrajine, diplomirani lingvist sa Sveučilišta u Lavovu i bivša zastupnica Vrhovne Rade, Irina Farion, optužila je Hrvate da preziru Ukrajince i da su zaboravili njihovu povijest. Kako izvještava ukrajinski dnevni list Strana, rekla je da su se Hrvati preselili na Balkan s područja Zapadne Ukrajine i da čak ime zemlje dugujemo Ukrajincima.

Bivša zastupnica Vrhovne Rada Ukrajine iz nacionalističke stanke “Sloboda”, Irina Farion, javno je optužila Hrvate “da preziru Ukrajince i zaboravljaju na njihovu povijesnu prošlost”, prenosi logično.com

Ovu je izjavu dala za ukrajinski list Strana, komentirajući ispriku hrvatskih nogometaša Rusiji zbog malog incidenta s uzvikom “Slava Ukrajini” Svjetskom nogometnom prvenstvu, netom završenom u Rusiji, na kojem je hrvatska reprezentacija ostvarila povijesni rezultat.

Prema Irini Farion, to se dogodilo zbog situacije unutar Ukrajine i pozicije zemlje na međunarodnoj sceni.

“Da nas poštuju u svijetu, ne bismo imali problema ako neki igrač uzvikne “Slava u Ukrajinu!” Čak i ako to učine Hrvati šalju”, rekla je Irina Farion.

Ukrajinski list prenosi “kako je Irina Farion podsjetila Hrvate da su se s teritorija zapadne Ukrajine na Balkan preselili od IV do VI stoljeća, a tvrdi i da Hrvatska ime svoje zemlje duguje Ukrajincima”.

“Uskoro ću objaviti zbirku članaka mojeg znanstvenog mentora u kojima govori gdje je nastao etnonim “Hrvati”. On potječe od našeg Horiva!”, rekla je političarka, podsjećajući na poznatu legendu koja nikada nije dobila status povijesne činjenice, jer se Horiv, kao i njegova braća Kij i Šek smatraju mitskim likovima.

Podsjetimo, nakon utakmice hrvatska nogometne reprezentacije u dramatičnoj utakmici s domaćinom Rusijom su Domagoj Vida i Ognjen Vukojević u svlačionici uzviknuli Slava Ukrajini, što Rusiju podsjeća na neonacističke skupine koje u Ukrajini danas koriste ovaj pozdrav, ali Ukrajinsku ustaničku armiju (UPA) Stepana Bandere i Romana Šuheviča, koji su se borili na strani nacističke Njemačke. Moskva se službeno nije očitovala o ovoj besmislenoj poruci, ali su svi ruski i ukrajinski mediji prenijeli snimku na kojoj Vida uzvikuje “Slava Ukrajini”, dok je Vukojević izjavio je kako pobjedu nad Rusijom posvećuje “Dinamu i Ukrajini”. Ubrzo potom su se oba igrača hrvatske reprezentacije ispričala domaćinu i ako su ikoga uvrijedili svojom izjavom, ali je početno veličanje njihove geste odmah nakon isprike Rusiji naišlo na osudu diljem Ukrajine.

Sada Irina Farion optužuje Hrvate za izdaju i obećava nam novu interpretaciju našeg porijekla i imena, prema kojoj smo, navodno, dio ukrajinskih plemena koja su se odvojila i od  IV do VI stoljeća krenuli put Balkana.

Bit će vrlo zanimljivo pročitati radove njezina znanstvenog mentora, kojeg nije imenovala.

Naime, prema legendi su Kijev osnovala tri brata, Horiv, Kij i Šek, te njihova sestra Libedija.

Kij je sjedio na jednom brdu, Šek na drugom, a Horiv na trećem, koja se o njemu zove Horivicej. Gradili su grad u čast svoga najstarijeg brata i nazvali ga Kijev.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x