Published On: Čet, kol 2nd, 2018

OPET LAŽU NA NAŠE: Trojici pripadnika Armije BiH ukupno 16 godina zatvora zbog silovanja maloljetne Srpkinje

Vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine izreklo je u četvrtak presudu kojom su optuženi u predmetu Muminović i drugi oglašeni krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva te je prvooptuženi Elvir Muminović osuđen na šest godina zatvora, a Samir Kešmer i Mirsad Menzilović na po pet godina.

Muminović, Kešmer i Menzilović oglašeni su krivim što su, kako se u presudi navodi, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, između Armije RBiH i VRS-a, na području grada Sarajeva, kao pripadnici Armije BiH u svibnju 1993. godine, postupajući suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, upotrebom sile i prijetnjom na život i tijelo, izvršili silovanje maloljetnog civila srpske nacionalnosti – oštećene ”A”, čime su počinili kazneno djelo – ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Na osnovu odredbe člana 198. stav 2. ZKP BiH, u vezi s odredbama članova 200. i 202. Zakona o obligacijskim odnosima, usvaja se imovinsko-pravni zahtjev oštećene ”A”, pa se optuženi Muminović, Kešmer i Menzilović obavezuju da oštećenoj ”A”, na ime naknade nematerijalne štete, solidarno isplate ukupan iznos od 50.000 KM, a sve u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja. Optuženi, na osnovu odredbe člana 188. stav 4. ZKP BiH, oslobađaju se dužnosti naknade troškova kaznenog postupka te isti padaju na teret proračunskih sredstava.

Na osnovu odredbe članka 126b) stav 5. ZKP BiH, Sud je nakon izricanja presude donio rješenje prema optuženom Elviru Muminoviću za produžavanje mjera zabrane, i to: mjera zabrane putovanja i obaveza povremenog javljanja određenom državnom tijelu, priopćeno je iz Suda BiH.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x