Opet cure informacije? Trebao je biti uhićen, ali je uoči pokretanja istrage otputovao na Tajland

OSUMNJIČENI organizator skupine koja je na fiktivnoj preprodaji luksuznih automobila navodno utajila čak pet milijuna kuna poreza uoči pokretanja istrage otputovao je u Tajland i nije dostupan hrvatskom pravosuđu, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Sudac istrage stoga mu je u petak navečer odredio istražni zatvor zajedno s još dvojicom osumnjičenih, dok je privedenu šestoricu članova navodne zločinačke organizacije pustio da se brane sa slobode.

Ne navodeći identitete osumnjičenih Uskok je na svojoj internetskoj stranici u petak izvijestio kako devetoricu osumnjičenih tereti da su u sastavu zločinačkog udruženja utajili porez ili carinu, odnosno pomagali u tom nedjelu te krivotvorili službene ili poslovne isprave.

Policija je objavila da je skupina uvozila automobile kojima su fiktivnom preprodajom između niza inozemnih i domaćih trgovačkih društava, čiji su stvarni vlasnici bili oni sami, povećavali cijenu kako bi udio PDV-a u cijeni bio što veći te potom krivotvorenom dokumentacijom prikazivali da su automobili napuštali Hrvatsku. Na taj su način ostvarivali pravo na povrat PDV-a, a državni proračun oštetili za najmanje 4,96 milijuna kuna.

Iz proračuna je po osnovi povrata PDV-a na račun organizatora skupine uplaćeno gotovo dva milijuna kuna koji je prosljeđivao na račune drugih trgovačkih društava s ciljem prikrivanja traga nezakonito stečenog novca, “koji su zatim drugi osumnjičeni podizali s računa društava i predavali I. osumnjičenom”, navode u policiji. Dodaju da su dosadašnjim istraživanjem obuhvaćene preprodaje 40 luksuznih automobila.