Published On: Pet, kol 12th, 2016

OPET BEZ HRVATA Zvizdić na sastanku 17. kolovoza očekuje postizanje dogovora oko mehanizma koordinacije

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić potvrdio je da će sastanak u vezi s postizanjem konačnog dogovora oko teksta mehanizma koordinacije, kao jednog od ključnih uvjeta da bi se bh. aplikacija za članstvo u EU smatrala kredibilnom, biti održan u srijedu, 17. kolovoza. Sastanak na visokoj razini bit će održan s premijerima entiteta.
Neprihvatljiv dogovor
– Mislim da ćemo tada u potpunosti finalizirati tekst mehanizma koordinacije. Naravno, prije 17. kolovoza će na razini Vijeća ministara BiH, a i na drugim razinama vlasti, biti održane potrebne konzultacije kako bi se razmotrile sve sugestije i definirali konačni stavovi, kazao je Zvizdić “Oslobođenju”.
Budući da u tijelima Mehanizma kordinacije trebaju odlučivati i ovlašteni predstavnici županija, nije jasno zbog čega na sastancima oko usuglašavanja ovog dokumenta, osim premijera entiteta i predsjedavajućeg Vijeća ministara ne sudjeluju i predstavnici županijskih vlada, piše Hrvatski Medijski Servis.
Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik sastali su se 31. srpnja u restoranu Barka u Istočnom Sarajevu, kada su obznanili da je postignut dogovor o mehanizmu koordinacije. Sastanku su prisustvovali i Denis Zvizdić i premijeri entiteta Željka Cvijanović i Fadil Novalić, a domaćin je bio šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.
Za člana Predsjedništva i lidera HDZ-a Dragana Čovića dogovor Dodik – Izetbegović je neprihvatljiv, o čemu je obavijestio visoku predstavnicu EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicu Mogherini, europskog povjerenika za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna i ministra vanjskih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka.
Hrvatska strana inzistira na jasnoj ulozi županija u svim tijelima mehanizma koordinacije, a koji su, prema navodima HDZ-a, izbačeni na sastanku u Barci. Čović je naveo kako posebno zabrinjava to što je nakon uvida u elemente “tog tajnog dogovora utvrđeno da je iz članka 3. Odluke o mehanizmu koordinacije eliminirana čitava razina vlasti koja ima značajne ingerencije i ustavne nadležnosti”. Također, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda dostavio je formulacije prijedloga za izmjenu spornih točaka.
Jedan glas
Predsjedavajući Zajedničkog povjerenstva za europske integracije i šef Kluba HDZ-a u Zastupničkom domu PSBiH Nikola Lovrinović kazao je “Oslobođenju” kako očekuje da se sudionici sastanaka 17. kolovoza dogovore.
Na usuglašavanje mehanizma koordinacije ranije je pozvalo Vijeće Europske unije, tražeći tako da se politike BiH međusobno usklade i implementiraju, odnosno da djeluju jednim glasom.
Dogovor o mehanizmu koordinacije jamac je kredibilnosti bh. aplikacije za članstvo u EU, koju su bh. vlasti predale 15. veljače./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>