Published On: Tue, Oct 22nd, 2013

Opet aktualna autocesta Banja Luka – Split preko Kupresa i Livna? Kinezi dostavili idejno rješenje za autoput

Predstavnici kineske kompanije “Sinohydro” dostavili su poduzeću “Autoputevi RS” idejno rješenje za izgradnju autoputa od Banjaluke do Mliništa.

Kako kažu u “Autoputevima RS”, već krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca Kinezi će doći u Banjaluku na sastanak gdje će se razgovarati o tehničkim detaljima i načinu financiranja ovog projekta.

“Oni su jako zainteresirani za ovaj projekat, koji za njih predstavlja pravi izazov, s obzirom na to da će taj autoput u doglednoj budućnosti biti produžen do Splita, tako da će praktično ići preko teritorije RS, FBiH i Hrvatske”, kažu u JP “Autoputevi RS”.

Ono što se zasad zna, jeste da će trasa ovog autoputa, ukoliko dođe do radova, a prema idejnom rješenju, ići od mjesta Glamočani, kod Banjaluke, preko Kola i platoa Manjače, te dalje zapadno od Mrkonjić Grada do mjesta Baraći i dalje prema granici sa FBiH. Tako je predviđeno i Prostornim planom RS. Dužina ove dionice kroz RS je oko 97 kilometara, kroz FBiH oko 30 kilometara i kroz Hrvatsku oko 20 kilometara sve do Splita.

Kompanija “Sinohydro” idejno rješenje je uradila u skladu sa memorandumom o razumijevanju, koji je ranije potpisan sa preduzećem “Autoputevi RS”, a kako neslužbeno saznajemo, ovaj projekat autoputa od Banjaluke do Splita, iako je na dugom štapu, ima perspektivu.

Izvor “Nezavisnih” blizak cijelom projektu autoputa Banjaluka – Split kaže da bi najveći problem za realizaciju ovog projekta mogla predstavljati Hrvatska, kojoj nije u interesu da ovaj autoput bude izgrađen jer bi njena dionica autoputa Zagreb – Split praktično ostala pusta.

hercegbosna.org