OPERACIJA ZAŠTITE NEBA Hrvatska za 500 milijuna eura kupuje nove PZO sustave od Francuza

Hrvatska s Francuskom finalizira nabavu protuzračnog sustava kratkog i srednjeg dometa, što bi, prema procjenama, moglo stajati oko pola milijarde eura, doznaje Jutarnji list.

Ministar obrane Mario Banožić prošlog je tjedna otkrio da se već sedam mjeseci pregovara s Francuskom o modernizaciji hrvatske protuzračne obrane te da su već osigurana materijalna sredstva na razini jedne bitnice, a cilj je da se za vrlo kratko vrijeme osiguraju sredstva za pet bitnica.

Prema neslužbenim informacijama, Hrvatska bi prvo nabavila sustav kratkog dometa Mistral 3, koji proizvodi francuska tvrtka MBDA. Riječ je o prijenosnom raketnom sustavu s infracrvenim navođenjem namijenjenom za obaranje letjelica i projektila na visini do tri kilometra.

Projektili Mistral 3 služe za blisku protuzračnu obranu od aviona, helikoptera i bespilotnih letjelica na manjim visinama i kraćim daljinama. Dostupni podaci pokazuju da je maksimalni domet ovih raketa tri kilometara u visinu i 7,5 kilometara u daljinu. Valja naglasiti da Mistral 3 na službenim testiranjima, tijekom kojih se ispali do 2000 projektila, bilježi preciznost od zadivljujućih 95 posto.

Projektil je težak 19,7 kilograma i ima bojnu glavu tešku tri kilograma te opremljenu blizinskim laserskim upaljačem. Najveća brzina projektila iznosi 930 metara u sekundi, najmanji domet 500 metara, a navođenje je infracrveno i koristi najmodernije komponente na tržištu.

Mistral 3 pripada skupini lako prijenosnih sustava kao što su 9K32 Strela-2, 9K38M Šilo ili FIM-92 Stinger, no za razliku od njih, iako se njime gađa i s ramena, ima lako postolje koje strijelcu olakšava korištenje, a na koje se mogu postaviti dvije rakete, što operateru daje mogućnost da u kratkom intervalu dvaput gađa zračni cilj.