Općinama naloženo osigurati građanima besplatnu vodu za piće

Federalna vlada usvojila je Informaciju Federalnog ministarstva zdravstva o provođenju izvanrednih mjera u uvjetima iznimno visokih temperatura i podržala njihovo uvođenje u zdravstvenim ustanovama na cijelom teritoriju Federacije BiH.

Kako visoke temperature kontinuirano negativno utječu na zdravlje pučanstva, a posebno kroničnih bolesnika, trudnica, djece, djelatnika koji rade na otvorenom, ali i mladih ljudi koji veliki dio dana provode na ulicama, kao i radno aktivno pučanstvo, ovo ministarstvo je preporučilo da je, s ciljem smanjenja rizika za zdravlje stanovništva u ovim uvjetima, potrebno da radno vrijeme na razini primarne zdravstvene zaštite i specijalističko-konzultativnih službi, počinje u sedam sati.

Prioritet kod ostvarivanja usluga zdravstvene zaštite treba dati kroničnim bolesnicima, maloj djeci, trudnicama i ljudima starijim od 65 godina.

Preporučuje se roditeljima koji dovode djecu na cijepljenje protiv zaraznih bolesti da to učine najkasnije do devet sati.

Djelatnicima, koji obavljaju posao na otvorenom i izloženi su suncu, poslodavci bi trebali početak radnog vremena pomaknuti na šest sati, a ako tehnologija posla to ne dozvoljava, poslove u razdoblju od 12 do 16 sati bi trebalo prekinuti i nastaviti poslije 16 sati.

Izvanrednim mjerama je preporučeno poslodavcima da uposlenim kroničnim bolesnicima omoguće korištenje godišnjeg odmora u ovom razdoblju. Preporuka je i da ustanove koje s radom počinju u devet sati početak radnog vremena pomaknu na osam sati i da poslodavci omoguće ležernije odijevanje uposlenika u ustanovama, poduzećima, kao i tijelima vlasti, te drugim pravnim osobama, kao i ležernije odijevanje na službenim događajima (sjednice parlamenta, vlade i slično).

Također je preporučeno da općine na određenim lokacijama osiguraju besplatnu podjelu vode za piće putem cisterni, da se u slučaju dugih čekanja na graničnim prijelazima osigura podjela vode i drugih napitaka, da se pučanstvo kontinuirano izvješćuje o općim mjerama zaštite od visokih temperatura (izbjegavanje kretanja od 10 do 17 sati, nošenje široke svijetle odjeće, uporaba šešira i naočala, uzimanje dovoljnih količina tečnosti, konzumiranje voća i povrća, da osobe koje putuju prave češće odmore i češće uzimaju manje količine tečnosti itd.).

Savjetuje se pučanstvu boravak u rashlađenim i klimatiziranim prostorijama, ali da pri tome vode računa da razlika u temperaturi između prostorija i vanjskog prostora ne bude veća od tri do pet stupnjeva Celzija, priopćeno je iz Vlade FBiH./HMS/

more recommended stories