Published On: Uto, ožu 17th, 2015

‘OPASNO PO DRUŠTVO’ Slovenci oprečno o posvajanju djece za homoseksualne parove

Većina Slovenaca smatra da se o zakonu kojim su prava istospolnih zajednica izjednačena s heteroseksualnima ne bi trebalo odlučivati na referendumu, no u slučaju da bi do referenduma ipak došlo zakon kojim se homoseksualnim parovima dopušta i posvajanje djece bio bi odbijen, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko ‘Delo’
Zakon koji je prije dva tjedna velikom većinom prihvatio parlament na mogućem bi referendumu podržalo 36 posto ispitanika u anketi provedenoj prošlog tjedna, a 50 posto bi glasovalo za njegovo poništenje, rezultat je ispitivanja o temi koja je ponovo podijelila slovensku javnost.
Sličan zakon o većim pravima istospolnih zajednica u Sloveniji je na referendumu bio odbijen prije tri godine, ali su od tada referendumska pravila promijenjena, pa je sada mnogo teže referendumom osporiti zakon koji je parlament već potvrdio. Da bi se to dogodilo, protiv zakona na referendumu mora glasovati većina onih koji izađu na glasačka mjesta, ali i najmanje 20 posto od ukupnog broja birača, a referendum mora dopustiti i ustavni sud.
U anketi ‘Dela’ 52 posto ispitanih navelo je da ustavni suci referendum o pravima gay populacije ne bi smjeli dopustiti, dok je suprotnog mišljenja 43 posto.
Civilne udruge uz potporu Katoličke Crkve u rekordno su kratkom roku, u samo tjedan dana od usvajanja zakona, prikupile 80.000 potpisa za održavanje referenduma, što je dvostruko više od potrebnog broja. One tvrde da je zakon kojim se istospolnim parovima dopuštaju vjenčanja pred matičarem i posvajanja djece opasnost za društvo, te da definicija po kojoj je brak zajednica dviju osoba bez obzira na spol degradacija tradicionalno shvaćene obitelji.
Zakon o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima inače je u parlamentarnu proceduru uložila oporbena Udružena ljevica (ZL), ali ga je podržala i vladajuća koalicija. Ona će vjerojatno od ustavnog suda zahtijevati da preispita ne bi li rezultat referenduma mogao biti u suprotnosti sa ustavom i značiti diskriminaciju manjine, a u slučaju potvrdnog odgovora ustavi bi sud takav referendum zabranio.
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare