Published On: Čet, stu 14th, 2019

OPASNI PIROMAN HARA ZAGREBOM? U razmaku od par sati zapaljeno 8 vozila, misteriozni slučaj zadao glavobolju policiji, jedna ih činjenica zbunjuje

Sedam vozila gorjelo je tijekom noći, a jedan je kombi zapaljen u 8 sati ujutro

Tri vozila na Kajfešovu brijegu, jedan u Gradišćanskoj ulici, tri u Veslačkoj ulici i jedan kombi u Loparskoj ulici gorjeli su tijekom noći na četvrtak na području Zagreba.

U požarima nitko nije ozlijeđen, ali je počinjena velika materijalna šteta. Policija je u četvrtak provodila očevide kako bi utvrdila jesu li požari na te četiri lokacije podmetnuti.

Kako pak neslužbeno doznajemo, na osnovi prvih pregleda policija sumnja da se radi o podmetnutim požarima u sva četiri slučaja, no da bi se potpuno isključila mogućnost kvara, potrebno je provesti dodatna vještačenja. Radi li se o običnoj koincidenciji da su u razmaku od samo par sati podmetnuti požari na četiri prilično udaljene lokacije ili su pak ti požari djelo jednog piromana, policija tek treba odgonetnuti.

Činjenica je da su se u dva od četiri slučaja na meti piromana našli automobili tvrtke Eko Taxi, no još nije poznato je li u pitanju slučajnost. Uz ove četiri paljevine, u utorak oko 21.20 sati zapaljen je i kombi 25-godišnje djevojke u zagrebačkoj Dubravi, međutim neslužbeno doznajemo da policija taj slučaj navodno istražuje odvojeno od ostala četiri koja su se dogodila bliže gradskom središtu.

 

Ostale četiri paljevine dogodile su se u razmaku od nekoliko sati, a možda zapravo i u kraćem roku jer su policija i vatrogasci te požare otkrivali nakon dojava građana, pa se ne može sa sigurnošću reći kada su točno podmetnuti. Naime, za posljednji od tih požara policija je doznala tek oko 8 sati ujutro, kada su im građani prijavili da je podmetnut i požar na kombiju u Loparskoj ulici, no pitanje je kada je taj požar podmetnut.

 

Naime, prva od četiri dojave o požarima zaprimljena je s Kajfešova brijega, i to, kako nam je ispričala osoba koja je nazvala policiju, oko 3 sata. Prema izjavama očevidaca, radilo se o vrlo visokom plamenom stupu koji se uzdigao s karoserije i krova Eko Taxijeva Citroëna C-Elysee, koji je izgorio do neprepoznatljivosti. Požar se također proširio na VW Multivan slovenskih registracija koji se nalazio s desne strane taksija i Opel Astru zagrebačkih registracija s lijeve strane Eko Taxija, a oba vozila su u požaru teško oštećena i u vlasništvu su ljudi koji žive u blizini.

 

Doslovce, čim su vatrogasci ugasili požar na Kajfešovu brijegu, dobili su dojavu o novom požaru nekoliko stotina metara južnije u Gradišćanskoj ulici, gdje je gorio još jedan Citroën C-Elysee. Citroën je u vlasništvu 53-godišnjeg J. K. koji je radio noćnu smjenu u obližnjoj zgradi Plive.

– Ne znam tko bi imao nešto protiv mene. Ja sam obiteljski čovjek, nemam nikakvih sukoba ni s kim – rekao nam je J. K. i dodao da je auto kupio u ožujku ove godine te da ga treba otplaćivati još šest godina.

Dok su gasili požar na Citroënu, vatrogasci su dobili novu dojavu – gorjeli su auti u Veslačkoj ulici u blizini savskog nasipa. Na parkiralištu je zapaljen Smart koji je potpuno izgorio, dok je nepoznati piroman pokušao podmetnuti požar na još dva vozila VW Passat te još jedno Eko Taxijevo vozilo Hyundai I30 daruvarskih tablica. Nasreću, požar se na tim vozilima nije rasplamsao te su ga vatrogasci brzo ugasili i spasili vozila.

 

Kada su pomislili da je “noć paljenja automobila” završila paljevinom u Veslačkoj, policija je danas u 8 sati ujutro dobila novu dojavu. U Loparskoj ulici na Trešnjevci na parkiralištu sanitetskih vozila podmetnut je požar pod jedan od kombija, no ni taj se požar, nasreću, nije rasplamsao, pa nije ni bilo potrebe za intervencijom vatrogasaca.

 

Premda tijekom dana nitko nije želio reći ništa o istrazi koja traje, neslužbeno doznajemo kako policajci prema nekoliko pokazatelja sumnjaju da su četiri požara možda povezana, odnosno da su djelo istoga počinitelja ili više njih. Isto tako, istražitelje zbunjuje činjenica da barem na prvi pogled ne postoji nikakva poveznica između žrtava napada, odnosno vlasnika automobila koji su zapaljeni.

Jedina poveznica je, kako smo napomenuli, činjenica da su stradala dva automobila Eko Taxija, međutim u drugome slučaju Eko Taxi nije bio primarni cilj, pa je moguće da su požari doslovce podmetani nasumce, prenosi jutarnji.hr

Zagreb, 141119. Veslacka 28. Nocas je oko tri sata Zagrebu gorjelo cak sedam automobila na tri lokacije, na podrucju Crnomerca u Ulici Kajfesov brijeg te GradiSCanskoj ulici kao i na Trnju u Veslackoj ulici. Pozar su ugasili vatrogasci, ozlijedjenih osoba u niti jednom od navedena tri dogadjaja nije bilo. Na fotografiji: izgoreni automobil marke Smart, policijski ocevid je u tijeku. Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Prvi slučaj paljenja automobila bez stvarnog motiva?

Ako se utvrdi da je počinitelj ovih potpaljivanja vozila po Zagrebu osoba koja je to činila bez stvarnog motiva, odnosno da se radi o klasičnom piromanu, bio bi to prvi takav slučaj zabilježen u Zagrebu.

Naime, premda su do sada postojali slučajevi piromanskog paljenja automobila, nikada se nije dogodilo da je netko u jednoj noći napravio čitav plan da diljem grada na različitim lokacijama nasumično odabire žrtve, odnosno automobile koje će zapaliti.

Budući da su automobili zapaljeni u vrlo kratkom vremenu, evidentno je da je počinitelj morao imati automobil.

Naime, bilo bi nemoguće da s Kajfešova brijega dođe do Veslačke ulice na drugom kraju grada pješice ili javnim prijevozom.

Počinitelj je morao sa sobom nositi i sredstva kojima je palio automobile, benzin i slično, koje također nije mogao nositi ako se kretao pješice. (M.D.)

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare