Published On: Sun, Aug 18th, 2013

Opasne i nedopustive izjave: Poznati novinar lista TIME pozvao na likvidaciju Juliana Assangea

Poznati i utjecajni novinar lista TIME, Michael Grunwald, našao se na meti brojnih kritika nakon njegovog bizarnog, a možda i kažnjivog, komentara o Julianu Assangeu. Skandal je izbio nakon što je Grunwald na svom Twitter profilu napisao kako jedva čeka napisati članak na temu kako Juliana Assangea ubija dron. Nakon velikog broja negativnih komentara, Grunwald je svoju izjavu uklonio te se ispričao zbog nje, no iz WikiLeaksa inzistiraju na tome da se Grunwalda otpusti.

Iz WikiLeaksa navode kako su poslali pismo listu TIME u kojem traže da se Grunwaldu uruči ostavku zbog njegovog komentara. Ističu kako TIME mora “pokazati da pozivanje novinara na ubojstvo drugog novinara nikada nije dopustivo”.

Grunwald je svoju objavu uklonio s Twittera, no u njoj je stajalo: “Jedva čekam da napišem obranu napada drona koji će ubiti Juliana Assangea”. Iz lista TIME još uvijek nisu komentirali aktualni slučaj niti status njihovog zaposlenika.

 

Julian Assange je utemeljitelj zviždačke organizacije WikiLeaks. Još uvijek se nalazi na prostoru ekvadorske ambasade u Londonu. Ekvador mu je dao politički azil, no Assange fizički ne može napustiti zgradu ambasade jer bi ga odmah uhitila britanska policija nakon čega mu potencijalno prijeti izručenje u SAD gdje ga traže zbog objave tajnih podataka na stranicama WikiLeaksa.

opasne-i-nedopustive-izjave-poznati-novinar-lista-time-pozvao-na-likvidaciju-juliana-assangea-dronovima_6427_9928_e

Michael Grunwald je istaknuti novinar i autor dvije knjige “The New New Deal” i “The Swamp” koje su se našle na popisu najprodavanijih. Na poprilično glup način si je kompromitirao karijeru izjavom o Assangeu, što i sam priznaje.

advance.hr