Published On: Thu, Jun 9th, 2016

OPASAN DOPIS MOL-a Da je odgovorila, Vlada bi priznala sporni ugovor

Dok su odnosi Ine i MOL-a u Hrvatskoj prerasli u prvoklasno političko pitanje koje bi moglo izazvati i raspuštanje parlamenta, u pozadini se nastavlja pravno nadmudrivanje hrvatske Vlade i Mađara.

Jutarnji list posjeduje dopis koji su čelnici MOL-a prošlog tjedna uputili trojici visokih hrvatskih dužnosnika, a koji je – prema sumnjama hrvatskog državnog vrha – mogao znatno ugroziti poziciju RH u arbitražnom procesu.

 

Radi se o pismu naslovljenom na premijera Tihomira Oreškovića, ministra gospodarstva Tomislava Panenića i šefa Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Tomislava Bobana, u kojem MOL od njih traži informacije vezane uz najavljene promjene predstavnika RH u NO-u Ine. Dopis potpisuju glavni izvršni direktor MOL Grupe Joszef Molnar i glavni financijski direktor Joszef Simola, koji u njemu konstatiraju kako su iz Ininih službenih objava na Zagrebačkoj burzi dobili informacije da je Vlada predložila opoziv tri aktualna člana NO-a te da su na njihove pozicije nominirani Dario Čehić, Luka Burilović i Damir Vanđelić. MOL traži potvrdu da se radi o “službenoj poziciji Vlade” te se poziva na više članaka iz Međudioničarskog ugovora dviju strana iz 2009. Pozivajući se na isti dokument, MOL od hrvatskih dužnosnika zahtijeva da ga informiraju koga će kandidirati za predsjednika NO-a – na poziciju koja pripada “hrvatskim” članovima.

Na prvi pogled radi se o krajnje benignom, pa i bizarnom zahtjevu s obzirom na to da MOL od hrvatske Vlade traži da potvrdi odluku koja je već objavljena kao službena burzovna obavijest. Ipak, sugovornici Jutarnjeg iz vladajuće koalicije sumnjaju da je zapravo riječ o vrlo sofisticiranoj pravnoj klopci s ciljem jačanja MOL-ove pozicije u arbitraži. Naime, odgovaranjem na MOL-ov upit – jasno formuliran temeljem Međudioničarskog ugovora iz 2009. godine – hrvatska bi Vlada de facto priznala valjanost tog ugovora, upravo ono što u arbitraži nastoji osporiti.

– Ovo je klasični primjer pokušaja da se lovi u mutnom. Zašto bi MOL od nas tražio potvrdu informacija koje su javno dostupne osim zato da bismo na taj način indirektno priznali valjanost tog štetnog ugovora – smatra sugovornik Jutarnjeg i dodaje kako u Vladi takve manipulacije vide kao još jedan pokazatelj činjenice da RH trenutno dobro stoji u arbitražnim procesima. Na MOL-ov upit Vlada, stoga, neće odgovoriti.