Published On: Čet, ruj 30th, 2021

ONO KAD TI DRŽAVA ČITA PORUKE, A MALO SE I DOPISUJE U TVOJE IME: Glavna tajnica Vlade FBiH prijavila da je njen mobitel korišten i nakon što ga je tužiteljstvo oduzelo

Oduzeti mobitel glavne tajnice Federalne vlade Edite Kalajdžić izazvao je burnu raspravu na ročištu u predmetu “Respiratori” pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Jedan od tužitelja u ovom predmetu Mirza Hukeljić je predočio informaciju Suda Bosne i Hercegovine, u kojoj je navedeno da je ovaj mobitel korišten i nakon što ga je tužiteljstvo izuzelo. Prema Hukeljićevim riječima, mobitel je korišten u Viber komunikaciji sa strankom u ovom postupku.

Kalajdžić, za koju je tužitelj naveo da će biti jedan od svjedoka, je prethodno ukazala Sudu da se mobitel koristi. Tužitelj je ocijenio da o ovome nije informirana obrana optuženih, a da je trebala biti informirana.

Smatra da je to trebao učiniti Sud Bosne i Hercegovine, dok mu je predsjedavajuća sudskog vijeća Džemila Begović poručila da je tužiteljstvo moralo provjeriti ovaj navod. U nekoliko navrata pitala je Hukeljića da li će istražiti ovaj navod. Begović je također pitala kako je moguće da se ovo dogodi.

Vasvija Vidović, odvjetnica prvooptuženog, federalnog premijera Fadila Novalića (SDA), je naglasila da je tužiteljstvo moralo informirati obranu o ovome podsjetivši da je Kalajdžić bila dio komunikacije preko Viber grupe “Gensek”, čiji su sudionici bili dio nabavke respiratora.

Napomenula je da je obrana ranije ukazivala, kako je rekla, na nezakonitosti u pribavljanju i držanju predmeta.

Begić je istakla da ova situacija nema nikakve veze s ranijim vještačenjem ovog mobitela.

Podsjećamo, na današnjem ročištu svjedočili su Harun Avdagić i Indira Fazlagić iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine. Obrazložili su kakva je bila njihova uloga u nabavci respiratora.

Osim Hukeljića, tužitelj u ovom predmetu je i Džermin Pašić. Pored Novalića, za nezakonitu nabavku 100 respiratora iz Kine za 10 milijuna KM optuženi su i vlasnik kompanije “Srebrena malina” Fikret Hodžić, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i zamjenica federalnog premijera i ministrica financija Jelka Milićević (HDZ).

Sljedeće ročište na kojem bi se ponovo trebali saslušavati svjedoci tužiteljstva zakazano je za petak, 1. listopada, u 13 sati./HMS/

0 0 glasovi
Article Rating
5 Comments
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x