Published On: Pet, ruj 17th, 2021

ONI SU VOJSKA NAJJAČA Državni zaposlenici iz BiH najavili prosvjede: “Ne možemo preživjeti od plaće”

ZAPOSLENICI državnih institucija Bosne i Hercegovine su najavili prosvjede za ponedjeljak 20. rujna.

Prosvjedi će biti održani od 11 do 12 sati ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine, priopćili su iz Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine.

Kao razloge protesta izdvojili su nepotpisivanje kolektivnog ugovora koji zaposlene, kako su naveli, dovodi u veoma nesigurnu pravnu poziciju, gdje nisu u mogućnosti zaštititi ljudska prava. Tvrde da žive i rade u stalnom strahu jer nemaju pravne osnove za zaštitu. Naglasili su da je Bosna i Hercegovina jedina država u Europi koja nema potpisan kolektivni ugovor sa zaposlenima u državnim institucijama, prenosi Klix.ba.

Napomenuli su da je ugovor tri, kako su ukazali, reprezentativna sindikata dostavljen Vijeću ministara na potpisivanje 13. prosinca 2019., ali još nije potpisan. Spominju neusvajanje budžeta za ovu godinu, koji je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo i uputilo u dalju proceduru. Smatraju da je riječ o diskriminirajućoj osnovici za obračun plaće – 475.69 KM (1823 kn), za koju tvrde da nije povećana zadnjih deset godina i koja ugrožava, kako su naveli, preživljavanje zaposlenih u državnim institucijama.

Kao posljedicu dugogodišnje politike vladajućih stranaka omalovažavanja i urušavanja državnih institucija naveli su da zaposleni u institucijama duže vrijeme ne mogu, kako su priopćili, prehraniti svoje obitelji. Također tvrde da zaposleni na nižim nivoima vlasti imaju, kako su istaknuli, 20 do 30 posto veće plaće za isti posao.

Pri stavu su da su im vladajuće stranke kontinuiranom politikom uskratile pravo na život. Ponovili su da ne mogu preživjeti od plaće i poručili nadležnima: “Gospodo, pokušajte da zamislite kako majka s djetetom živi od 475 KM mjesečno osnovne plaće. To što Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nema informaciju da postoje i državni službenici i zaposlenici u institucijama Bosne i Hercegovine (zaključak da se povećaju najniže plaće u vojsci i policiji)”, priopćili su iz Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, zaposlenici državnih institucija su i ranije protestirali zbog toga što su nezadovoljni uvjetima rada. Posebno su nezadovoljni zaposlenici policijskih agencija.

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
djuro
djuro
1 godina prije

Hitno uzeti kredit, ne smijemo ostati bez administracije, treba uzeti rudarima i dati ćatama, država može bez rudara, BiH bez administracije ne bi bila BiH

Brcak 215
Brcak 215
1 godina prije

Sve privatizirati pod hitno,osim policije,vojske I sudstva

Risovčanin
Risovčanin
1 godina prije

Nemojte zaboraviti ugasiti svjetlo.