Published On: Čet, stu 8th, 2018

“ONI MORAJU OTIĆI”: Visoki predstavnici su u BIH stvorili novi poredak. Ovo nije Dayton

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik vjeruje da se čak i krajem ovog mjeseca može formirati nova Vlada Republike Srpske (RS) te da već sada imaju 56 zastupnika u vladajućoj koaliciji u tom bh. entitetu.  Najavio je da će se već u ponedjeljak krenuti s međustranačkim sastancima kako bi RS što prije imala novu vlast te pristupila usvajaju budžeta i ekonomske politike.  Dodik tvrdi da nitko od DNS-a ne traži da se odrekne svojih zastupnika, već da postoje neki ljudi s čijim radom nisu zadovoljni.  ”Mi ćemo našu kalkulaciju izvesti na onima koji su za nas sigurni.

Ja ne tražim da neko nekog izbacuje iz partije, ali moram da kalkulišem s onima koji su u svim okolnostima sigurni i na koje možemo da računamo”, dodao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.  Istaknu je da će i svaki zastupnik iz SNSD-a, koji izgubi povjerenje rukovodstva imati sankcije.  Istaknuo je da je Radovan Višković kandidat SNSD-a za mandatara za sastav nove entitetske vlade i očekuju od novoizabrane predsjednice Željke Cvijanović da ga predloži na tu funkciju, a nije se još razgovaralo o tome koje mjesto u vlasti pripada kojoj stranci.

Dodiku je, kaže, drago što je dosad opozicioni NDP odlučio da razgovara s SNSD-om na, kako tvrdi, programu jake RS.  ”Razgovarat ćemo o njihovom učešću u vlasti. Poštujemo to što imaju četiri zastupnika”,  dodao je Dodik.  Tvrdi da će predložiti novi zakon po kojem će svi koji se biraju na funkcije na nivou BiH morati da polože zakletvu u parlamentu RS-a.  Kritikovao je i istup visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka u Vijeću sigurnosti UN- te ponovio da se s njim neće sastati dok se ne izvini RS-a zbog, kako je naveo, poređenja s hitlerovim režimom.

Visoki predstavnici su, kaže, donijeli 560 odluka i time kreirali novi sistem.

”Odlazak visokog predstavnika u BiH bit će moj prioritet”, dodao je Dodik, koji je izabran za člana Predsjedništva BiH te pozvao sve građane u BiH da “odbiju mjere Valentina Inzka”.  Uvest će, kaže, i praksu da će ići na nacionalne prijeme onima stranim diplomatama koji budu dolazili na proslavu “Dana RS-a”.