Published On: Tue, Sep 22nd, 2015

Oni koji su uspjeli doći do Njemačke slave, a svi izbjegavaju Francusku

Sanjaju o boljem životu u Njemačkoj, Švedskoj ili Nizozemskoj,no jednu zemlju nikako ne spominju – Francusku. Zašto izbjeglice izbjegavaju drugu europsku najveću ekonomiju koja je nekada glasila kao obećana zemlja za tražitelje azila?
– Francuska nije dobra za moju budućnost i nema reputaciju države koja lako izdaje boravišnu dozvolu – rekao je 24-godišnji Edward iz Bagdada dok u Stockholmu čeka brod za Finsku, piše AFP. O Francuskoj se proširio glas da odlazak tamo znači mjesece bez krova nad glavom, borbu s birokracijom i službenicima koji ne govore engleski. Ne pomaže ni statistike od 3,5 milijuna nezaposlenih.

– Francuska je lijepa za posjet, ali ne i za posao – rekao je 26-godišnji Sirijac Abdul-rahman.
Prije dva tjedna francuski predsjednik François Hollande ponudio je pomoć Njemačkoj prihvaćanjem 1.000 izbjeglica. Pariz je tada u München poslao tim migrantskih službenika kako bi uvjerili izbjeglice da zatraže azil u Francuskoj. No, organiziranim autobusnim prijevozom u Francusku je stiglo manje od 600 osoba, a trenutačno ih se više niti ne očekuje, kažu iz francuskog migrantskog ureda.
– Obećali su nam 3 stvari: papire, da nam se može pridružiti obitelj i 10-godišnju boravišnu dozvolu – ispričao je 38-godišnji Sabah, profesor engleskog iz sirijskog Damaska. Iz francuskog ureda za migrante kažu da će izbjeglice dobiti boravišnu dozvolu unutar 15 dana, dok inače taj proces traje devet mjeseci.
Tisuće izbjeglica došle do puta prema njemačkoj granici: ‘Uspjeli smo!’
Inače, tisuće izbjeglica uspjelo je tijekom ponedjeljka doći do puta do njemačke granice. Većina od oko 20.000 ljudi koja je tijekom vikenda ušla u Austriju, očekuje se, pokušat će ući u Njemačku.
– Uspjeli smo! – Rekao je 28-godišnji Ghaith iz Sirije sa smiješkom na licu nakon što je prošao mađarsko-austrijsku granicu. Ghaith je iz Damaska ​​krenuo prije više od dva tjedna.
U Austriji je organiziran prihvatni centar u Grazu, a kako javlja RTL Danas, svaka izbjeglica dobila je narukvicu koja na sebi sadrži broj i koja im treba za, onima koji ne žele ostati u Austriji, ukrcaj na autobus za Njemačku.
Samo u ovoj godini Njemačka očekuje milijun zahtjeva za azil, piše The Washington Post.