Published On: Sri, stu 7th, 2018

Ona je nova zvijezda Amerike: Ima 29 godina i najmlađa je žena ikad izabrana u američki Kongres

Demokratkinja  u utrci za američki Kongres pobjedila je u New Yorku svog protukandidata senatora Josepha Crowleyja s gotovo 20-godišnjim mandatom. Ona je sa svojih 29 godina postala najmlađa žena ikad izabrana u Kongres te je postala novo lice lijevog krila stranke.

Ovo je bila njena prva kandidatura u životu i odmah je uspjela. Ocasio-Cortez je kći Portorikanca rođena u Bronxu, a njena je majka Blanca radila kao vozačica i čistačica nakon što je njen otac umro. Ona je tada studirala, diplomirala je ekonomiju i međunarodne odnose na Sveučilištu u Bostonu s odličnim ocjenama. Za vrijeme fakulteta stažirala je kao asistentica za pokojnog senatora Teda Kennedyja, brata bivšeg američkog predsjednika J.F. Kennedyja.

 

Nakon završenog fakulteta vratila se u Bronx gdje je počela raditi u meksičkom restoranu na Manhattanu. Isto tako, posvetila se projektima za poboljšanje dječje pismenosti i obrazovanja te je pokrenula izdavačku kuću za dječje knjige. Osim toga, sudjelovala je u prosvjedima američkih Indijanaca i ekoloških aktivista protiv naftovoda Keystone.

Razlog njene kandidature bila je politička inicijativa nastala nakon kampanje Bernieja Sandersa. Jednom je prilikom izjavila kako ju je na kandidaturu potaknuo izbor Donalda Trumpa za američkog predsjednika. Tako će zastupati mišljenja svog političkog mentora Sandersa, s kojim je imala i svoje prvo političko iskustvo kao organizatorica u njegovoj kampanji za predsjednika SAD-a 2016. godine.

Ona se zauzima za ljevičarske ideale poput univerzalnog javnog zdravstva i obrazovanja, za regulaciju Wall Streeta, podizanje minimalne plaće na 15 dolara po satu i “Zeleni New Deal” u borbi protiv klimatskih promjena kao i brojne druge ideje. Ona je sa svojim predizbornim sloganom “Mi imamo ljude, oni imaju novac”, zasigurno pridobila veliki broj nezadovoljnih ljudi na svoju stranu i tako se upisala u povijest.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare