Published On: Ned, sij 14th, 2018

‘ONA JE NAŠE ČUDO. BILA JE VELIKA KAO DLAN, NISU JOJ DALI ŠANSE, ALI USPJELA JE’ Najmanja beba nakon pola godine zdrava otpuštena iz bolnice

Upoznajte malenu Seetu, djevojčicu koju su prozvali ‘najmanjim novorođenčem u Aziji’.

Seeta je rođena 15. lipnja carskim rezom u 28. tjednu kada je njezinoj majci tlak skočio što je dovelo u opasnost njezin život.

Pri rođenju težila je svega 400 grama i bila je duga 21 centimetar te su je prozvali najmanjom rođenom bebom koja je preživjela u Aziji.

Seeta je rođena s nedovoljno razvijenim plućima te nije mogla samostalno disati, njezina koža bila je gotovo prozirna, a minijaturna stopala nisu bila veća od palca njezinog oca. Nedovoljno razvijeni bili su i njezino srce, mozak i bubrezi…

Sada, šest mjeseci kasnije, ima 2.35 kg i dovoljno je jaka da je otpuste iz bolnice.

Nije imala šanse

– Ona je naše čudo. Borila se i borila iako nije imala šanse, no uspjela je – kazali su njezini ponosni roditelji, majka Seeta (48) i otac Giriraj (50) iz Rajasthana u Indiji.

Nakon rođenja liječnici su malenoj Seeti dali 0,5 posto šanse da živi bez oštećenja mozga, a nikad prije nije bilo zabilježeno preživljavanje tako male bebe u Indiji i južnoj Aziji.

– Kad je rođena, nismo znali što očekivati. Borila se da diše pa smo je odmah stavili na respirator kako bi proširili njezina nezrela pluća. Njezina crijeva nisu bila dobro razvijena pa je nismo mogli adekvatno hraniti. Morali smo početi s potpunom parenteralnom prehranom, što znači da smo joj davali i aminokiseline i lipide, minerale, vitamine i elemente u tragovima direktno u krvotok – kazao je neonatolog i ravnatelj bolnice Sunil Janged, prenosi Jutarnji.hr

Otpuštena iz bolnice

Prvih dana Seeta je izgubila na kilaži, no nakon sedam tjedana počeli su je hraniti mlijekom, a 210 dana kasnije otpuštena je iz dječje bolnice NICU.

Liječnici kažu kako je struktura njezinog mozga normalna i da joj se oči razvijaju kako treba.

Liječenje ove bebe koštalo je milijun rupija (oko 100.000 kuna), no bolnica je roditeljima naplatila samo osnovne troškove zbog njihovih slabih prihoda.

– Odlučili smo spasiti život bebe i pružili joj potrebnu skrb jer smo htjeli poslati poruku svijetu da žensko dijete mora biti zaštićeno – kazao je Janged pa nastavio:

– U državi kao što je Rajasthan u kojoj je čedomorstvo ženske djece na vrlo visokoj stopi, morali smo napraviti korak kako bismo spriječili tu groznu praksu.

U Rajasthanu djevojčice još uvijek predstavljaju teret i baca ih se odmah po rođenju u smeće ili ih roditelji napuštaju.

Inače, najmanja beba ikad preživjela je Emilia Grabarczyk, koja je težila 229 grama kada je 2015. godine rođena u Njemačkoj.