Published On: Pet, pro 7th, 2018

On je Hercegovac koji je spašavao Amerikance na Pearl Harbouru. Ona je Amerikanka koja danas njegov narod potire

Na današnji dan, 7. prosinca 1941. godine, japanske snage iznenada su napale američku vojnu bazu Pearl Harbor i time su SAD i formalno bile uključene u Drugi svjetski rat, najveći rat u svjetskoj povijesti.

Napad na Pearl Harbor došao je iznenada, a američki vojnici bili su potpuno iznenađeni i nespremni. Amerikanci su tog dana izgubili na desetke brodova i na tisuće ljudi, a Japan je sebi osigurao značajnu prednost u ratu koji će sljedećih godina bjesniti na Pacifiku.

Među brojnim pričama toga dana ističe se ona o Peteru Tomichu, doseljeniku u SAD koji je radio u kotlovnici bojnog broda USS Utah. Tomicha će japanski napad dočekati na radnom mjestu, u kotlovnici broda. Njegov brod je bio torpediran, a Tomich je ostao u kotlovnici do posljednjeg trenutka, održavajući kotlove koji su svaki čas trebali eksplodirati. Time je Tomich omogućio mnogim suborcima da pobjegnu s tonućeg broda. No to je platio životom, potonuo je zajedno s brodom.

Franklin D. Roosevelt posthumno mu je dodijelio Medalju časti, jedno od najviših američkih vojnih odlikovanja. Godine 2006. u Splitu je medalja dodijeljena članovima Tomicheve obitelji koje su Amerikanci dugo tražili.

Tomich je rođen 1893. godine u Prologu kraj Ljubuškog. Godine 1913. emigrirao je u SAD. Već 1917. priključio se vojsci i sudjelovao u Prvom svjetskom ratu. Kasnije je nastavio vojnu karijeru.

Večeras predstavljen film

Priča o američkom junaku hrvatskog podrijetla Petru Hercegu Tomiću ispričana je i dokumentarnim filmom “Heroji se ne zaboravljaju”, premijerno prikazanim u petak u Zagrebu, uz nazočnost potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića te američkoga veleposlanika Roberta Kohorsta.

Dokumentarni film, osim o Tomichevom herojstvu, govori i o dugotrajnoj borbi umirovljenog kontraadmirala Roberta Lunneya da američka vojna administracija medalju dodijeli nekome od Tomicheve najbliže rodbine, što se konačno i dogodilo 2006., kad je medalja uručena obitelji Petra Hercega Tomicha, porijeklom iz Prologa u Hercegovini.

Za svoj trud, kontraadmiral Lunney, koji je također nazočio premijeri filma, nagrađen je dugotrajnim pljeskom prepune dvorane u Domu HV-a “Zvonimir”.

Veleposlanik Kohorst: Poštovanje velikom Amerikancu hrvatskog porijekla

Veleposlanik Kohorst iskazao je poštovanje hrabrosti “velikog Amerikanca hrvatskoga podrijetla” te rekao kako je napad na Perl Harbour bila velika tragedija, poput napada na Vukovar u Domovinskome ratu.

Slično Vukovaru, mi Amerikanci gledamo na napad na Pearl Harbour kao na tragediju i tugujemo za svima koje smo izgubili, ali se i sjećamo onih koji su pokazali izvanredno junaštvo toga dana, rekao je.

“I velik je trenutak i ponos, za SAD i za Hrvatsku, što možemo odati počast jednom takvom heroju – Peteru Tomichu. Dao je život onoga dana u Pearl Harbouru kako bi mnogi drugi živjeli”, rekao je američki veleposlanik.

Govorio i Krstičević

Potpredsjednik Vlade Krstičević istaknuo je da Hrvatska, kao država koja je u svoj nedavnoj prošlosti osjetila što su gubici i ratna stradavanja, s posebnim pijetetom gleda na svaki takav herojski čin.

“Borba i žrtva plemenitih ljudi koji su položili svoje živote za svoje suborce i prijatelje treba poslužiti kao podsjetnik svima nama kako mir i sloboda imaju visoku cijenu. Važno je očuvati sjećanje na ljude poput Petera Tomicha i na sve poginule i nestale hrvatske branitelje u Domovinskome ratu. Jer povijest uvijek ima posebno mjesto za ljude koji su nam omogućili da imamo budućnost”, naglasio je.

Film snimljen je u produkciji Hrvatske televizije, redatelj je Ištvan Filaković, scenaristi su Vladimir Brnardić i Nenad Bach, koji je skladao i glazbu, direktor fotografije Dražen Lipka, montažer Mladen Radaković, a pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog original je snimio Simfonijski orkestar HRT-a, koji je nastupio na premijeri pod ravnanjem Olje Dešića.

Nejasno je zašto se lik i dijelo heroja Tomića obilježavaju u RH a ne u BIH otkud je Tomić.

Možda zato što je ovoj ženi rečeno da se Hrvate u BIH ni na koji način ne smije hvaliti? Ona lijepe riječi o Hrvatima u BIH i njihovom rezanju političkih prava kazala nije. No jest o ćevabdžinicama u Sarajevu. U Sarajevu u kojem Srba i Hrvata više nema. No ima Arapa. I arapskog kapitala. Zavodljivog.

Američki nacionalni heroj , Hrvat, Hercegovac Tomić, spašavao je njen narod.

Ona Tomićev narod želi ostaviti bez političkih prava. I jako je sretna zbog Komšićevog izbora.

Na ovoj fotografini nije Tomić. Nego pripadnici Armije BIH. Šestorica njih. U radnom posjetu SAD-u. Politika koja je stvorila njih 6 politika je koju SAD ambasada danas zdušno protektira u BIH. Pa ti sad budi pametan.

 

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare