Published On: Sri, svi 3rd, 2017

On je bio Arkanov mentor i pravi vladar Jugoslavije

Rođeni Slovenac bio je siva eminencija jugoslavenskog političkog vrha

Rođen 1925. godine u slovenskom gradu Hrastniku, a nakon okupacije talijansko-njemačke okupacije je otišao na školovanje u Graz. Poslije mature je otišao u partizane gdje je primljen u Komunističku partiju, a nakon završetka Drugog svjetskog rata završio je fakultet i u zagrebu počeo svoju karijeru.

Stane Dolanc bio je jedan od najbližih suradnika Josipa Broza, a tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina redovito je obnašao neke od najviših funkcija tadašnjeg Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije. Redovito je imenovan za člana Saveznog saveza za zaštitu ustavnog poretka, a u drugoj polovici osamdesetih godina je i predsjedao istim tijelom. Bio je prava siva eminencija u jugoslavenskom obavještajnom aparatu, ali prijelomna godina bila je 1969. godina kad je izabran u CK saveza komunista. Te godine je prvi put uvedena funkcija sekretara i mandat je trebao trajati samo godinu dana, ali Stane je čak devet godina obnašao tu dužnost.

“Treba nam biti potpuno jasno da smo mi komunisti u ovoj zemlji na vlasti. Jer ako ne bi bili mi, značilo bi da je netko drugi. A za sada to nije i neće nikad ni biti”, često je govorio Dolanc.

Stane Dolanc | Author: WikipediaWIKIPEDIA

Tijekom ranih osamdesetih provodio je velike čistke intelektualaca, a tereti ga se i za naručivanje ubojstava jugoslavenskih emigranata u inozemstvu. Takve tvdnje izrekao je Josip Perković tijekom suđenja za ubojstvo Stjepana Đurekovića. Perković je tvrdio da je nevin i da su mu optužnicu, još u vrijeme rata, napakirali srpski obavještajci, njegovi bivši kolege iz službe. Tijekom suđenja u Njemačkoj ustvrdio je da je Đureković ubijen prema nalogu Stane Dolanca.

O Dolancovoj moći možda i najviše govori legenda da je Željka Ražnatovića Arkana smjestio u jugoslavenske obavještajne službe.

Govoreći o ovoj temi u jednoj od emisija posvećenih Arkanu, njegov sin Vojin Ražnatović je rekao: “Kada sam ga jednom pitao je li radio za tajne službe, on mi je ljutito odgovorio: ‘Da me to više nikada u  životu nisi pitao’. Uvijek je to negirao. Ali neki njegovi prijatelji iz tajnih službi, koji su radili s njim, kasnije su mi pričali da je Stane Dolanc (šef tajne policije) bio prijatelj s njegovim ocem, mojim djedom Veljkom, a on je Dolanca zamolio: ‘Daj, pomozi mi, imam sina, sposoban je, ali je nestašan. Mislim da ga ubacite negdje, bio bi jako dobar za službu.’ Dolanc je kasnije smatran za jednog od Arkanovih glavnih zaštitnika.”

Upravo je Dolanc, siva eminencija tadašnje savezne tajne policije, bio čovjek koji je nakon hvatanja Arkana i nekoliko njegovih prijatelja naoružanih bombama i automatskim oružjem u Hrvatskoj na početku rata 1990. godine, dogovorio njihovo oslobađanje i povratak u Beograd.

Desetak godina kasnije na okolnosti Arkanovih veza sa tajnom policijom osvrnuo se i Rade Marković, šef Državne bezbednosti Srbije, uhićen nakon sloma Miloševićevog režima i osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu zbog sudjelovanja u najtežim krivičnim djelima tadašnjeg režima: “Ražnatović je imao veliki autoritet među ljudima iz kriminalne sredine. Imao je i jako dobre odnose s pojedinim šefovima iz Resora javne bezbednosti, kao i sa vodstvom Udbe prije mog dolaska na tu funkciju. Ti odnosi nastali su u vrijeme ratnih djelovanja u Bosni i Hrvatskoj, gdje je sudjelovao i Arkan sa svojom gardom. Stavivši sebe i svoje dragovoljce u obranu srpskog naroda, stekao je i određene simpatije državnog vrha, a pogotovo pripadnika MUP-a, koji su s njim surađivali. Svojim patriotskim ponašanjem u mnogo čemu je oprao svoju prošlost”, rekao je Marković, prenosi express.hr