Published On: Ned, stu 1st, 2020

OMERBEGOVIĆ: Priopćenje Islamske zajednice BiH povodom terorističkih napada je ogromna i neizbrisiva sramota

Damir Omerbegović objavio je na portalu Prometej.ba otvoreno pismo Reisu-l-ulema Huseinu efendiji Kavazoviću kao reakciju na reakciju Islamske zajednice u BiH na nedavnu seriju islamističkih terorističkih napada u Francuskoj.

Omerbegović piše da je pismo koje je poslao Rijaset IZ u BiH neizbrisiva sramota za tu instituciju jer je, kako kaže, izjednačavanje težine jedne karikature s gnjusnim ubojstvom potpuno nedužnih osoba ni u najluđim zanosima ovakvog potpuno iracionalnog relativizma, apsolutno nitko nije očekivao.

Podsjećamo, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u četvrtak je “osudio teroristički napad u Francuskoj, ali i poigravanje s osjećajima muslimana širom svijeta.”

 Omerbegovićevo pismo Kavazoviću prenosi u cijelosti:

Poštovani efendija Kavazoviću,

Vaše kratko priopćenje povodom skorašnjih terorističkih napada, a koje je preneseno preko Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, jedna je ogromna i neizbrisiva sramota koju ste nanijeli na leđa, prije svega, kompletne IZ BiH. Vaše izjednačavanje težine jedne karikature s gnjusnim ubojstvom potpuno nedužnih osoba čiji su životi prekinuti na tako drzak i bešćutan način, sasvim sigurno, ni u najluđim zanosima ovakvog potpuno iracionalnog relativizma, apsolutno nitko nije očekivao – ne od strane vođe, prema svim istraživanjima kojima se svi iskreno ponosimo, najprogresivnije islamske zajednice u svijetu.

Vaše riječi, osim Islamskoj zajednici u BiH, nesumnjivo su nanijele kolosalnu štetu i svim bh. državljanima. Tijekom proteklih godina burno ste reagirali, i to s apsolutnim pravom, na svaku apsurdnu poruku čelnika susjednih država, država regije i lidera nekih od najjačih svjetskih sila, a koje su bez ikakvog utemeljenja u realnosti bile usmjerene ka muslimanima BiH u najgorim mogućim kontekstima. Možete li samo zamisliti kakvu ste poruku sada Vi poslali nazad njima (i svima u svijetu), s ovim vašim “osuđujemo ubojstvo, ALI”? Budite sigurni i u to da je ova Vaša poruka sa gnušanjem odbačena i u BiH, od svakog insana koji jasno i glasno kaže NE islamističkim divljacima koji čine ovakve užasne zulume, i koji se jasno ograđuje od bilo kakvog relativiziranja takvih zločina.

Gospodine Kavazoviću, ukoliko ste to smetnuli s uma prilikom sastavljanja ovog priopćenja, podsjećam Vas da su Bosna i Hercegovina, kao država, i narodi koji u njoj žive okrenuti ka Zapadu i zapadnoj civilizaciji. Civilizacija u kojoj živimo i na koju se ugledamo nije samo drukčija od onih u kojima su slobode izražavanja, u kojima i Vi i ja podjednako uživamo ovdje, često kažnjavane smrću – nego je i bolja. Vašim priopćenjem ste taj blagoslov življenja pod ovakvim sustavom na ovom primjeru pokazali, kao što ga i ja pokazujem svojim odgovorom na njega. No, Vašim impliciranjem nade u konačnu cenzuru bilo kakve, za Vas uvrjedljive, slike islama, ili bilo čega povezanog s tom religijom, Vi direktno pozivate na oduzimanje te dragocjene slobode – onda kada ne ide u Vašu korist i korist Vaših osjećanja. To se svakako kosi s našim, civilizacijskim i društvenim, težnjama za budućnosti BiH.

Vaše priopćenje ljudima u državi, regiji i šire, s druge strane, ne pruža apsolutno nikakve odgovore – već samo nameće mnoštvo vrlo važnih pitanja.

Možemo li osuditi uvredu Vaših osjećaja , citiram Vas, “s istim zgražanjem” s doslovnim obezglavljivanjem potpuno nedužnih osoba? Objava crteža nije izjednačiva s gnjusnim ubojstvima potpuno nedužnih osoba – pa ni zgražanje ne može biti isto. Za obitelji onih čija ste ubojstva ovako osudili, dakle obitelji profesora Samuela Patyja, nedužnih osoba ubijenih dan poslije i svih onih prije njih, Vaše riječi sasvim sigurno bi bile jedna nezamisliva uvreda.

Na koji to točno “dostojanstven način” pozivate muslimane da dižu glas protiv ovakvih uvreda na račun njihovih osjećanja? Je li to možda dijalog, na koji godinama unazad već u sličnim priopćenjima na iste terorističke napade na sav glas pozivate i gdje točno taj dijalog može započeti? Može li taj dijalog započeti relativiziranjem nevinih žrtava? Uvaženi efendija, sve ove žrtve terorističkih napada nikoga nisu napale i potpuno neopravdano svojim priopćenjem status žrtve prebacujete u svoje dvorište. Nitko od ovih žrtava nije izazvao nasilje. Nisu ga izazvali ni crtači – oni su ga samo uspješno razotkrili.

U konačnici, jedno mora biti jasno – ili ste bez pardona protiv terorizma, bez ikakvih relativiziranja i stvaranja distinkcija (onako kako ste, recimo, osudili teroristički napad koji se dogodio 2016. godine u Medini, u blizini Poslanikove džamije, direktno i jasno, bez ikakvog “ali”), ili niste. Bojim se da ste ovim Vašim “ali” ovaj put pali na testu te jasnoće.