Published On: Sun, Jun 12th, 2016

OMER CELIK EU neće ukinuti vize Turskoj do 1. srpnja

EU neće ukinuti vize Turskoj do 1. srpnja

Ukidanje viza za turske državljane za putovanja u schengenski prostor neće biti moguće do 1. srpnja, rekao je u subotu u Den Haagu turski ministar za europske poslove Omer Celik.
Ovo je prvi put da je Turska otvoreno priznala da rok dogovoren s Europskom unijom za ukidanje viza neće biti ispoštovan.

“Ako želimo biti realni, nećemo uspjeti do tog datuma”, rekao je ministar u razgovoru za nizozemsku javnu televiziju NOS, objavljenom na njegovoj internetskoj stranici u petak navečer.

“No smatramo da se to mora dogoditi što je moguće prije”, dodao je.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u svibnju da bi vize trebale biti ukinute “najkasnije u listopadu”.

Ukidanje viza uvjet je koji je Turska postavila za zaustavljanje migrantskog vala.

Europska komisija dala je početkom svibnja pozitivno mišljenje o ukidanju viza za Turke, što bi se odnosilo na kratke boravke od najviše 90 dana, pod uvjetom da Turska ispuni još pet od ukupno 72 kriterija “do kraja lipnja”.

Od Ankare se traži da promijeni zakon o terorizmu, koji sadrži preširoku definiciju terorizma po europskim kriterijima, no turska vlada to za sada ne želi.

“Smatramo da smo ispunili sve kriterije”, rekao je ministar, ističući da “u ovom trenutku ne dolazi u obzir uvoditi promjenu koja bi smanjila sposobnost zemlje da se bori protiv terorizma”.

“Na tome se radi, zajednički se mogu pronaći drukčiji pristupi”, dodao je, pozivajući EU da predloži rješenja “koja ne bi umanjila sposobnost zemlje za borbu protiv terorizma”.

Kada Turska ispuni sve kriterije, pristanak za ukidanje viza moraju dati sve države članice i Europski parlament.

AUTOR: Prvi.tv